Tusen ord för allt av Conny Palmkvist.

1000ordfoerallt[1]

En innerlig och mångbottnad roman om sorg. Så välskrivet med fjäderlätt flytande språk trots den melankoliskt förtätade stämningen. Det är hjärteknipande men ändå trösterikt och inte ett dugg sentimentalt. Ännu en gång måste jag fråga mig om jag kan ha missat ett helt författarskap, jag har aldrig tidigare läst någonting av Conny Palmkvist.

Johan har förlorat sin älskade hustru Natasja till Alzheimers sjukdom efter 63 års äktenskap.  Troget besöker han henne på vårdhemmet och ser hennes medvetande förintas. Deras liv har inte följt något gängse mönster. Jag förundras över hur de en gång träffades och den oväntade kärlekssagan som följde.

En trappa ner i samma hus som Johan bor 11-årige Isaak. En pojke som har för vana att sova med svenska akademins ordlista under huvudkudden. När mardrömmarna rider honom om natten dämpar han skräcken genom att lära sig ett nytt ord. (En fantastisk överlevnadsstrategi i alla fall enligt mig.) Isaak balanserar på en tunn tråd, han saknar trygghet och är förtvivlat ensam med sin saknad efter en älskad far.

Skildringen av den gamle mannen Johans och pojken Isaaks parallella liv med det väsen som kallas sorg knockade mig. Det är två berättelser i en tills Johan och Isaak möts och kommer till insikt om att de delar något djupt mänskligt tillsammans. Låten ”Wicked thing” med Chris Isaak, (som jag alltid tyckt väldigt mycket om), har fått ännu en dimension och ja, Isaak är döpt efter sångaren.

Jag kommer att läsa fler böcker av Conny Palmkvist. Tusen ord för allt är nyutgiven i pocket av Bucket List Books 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *