Internationella kvinnodagen 2015 – En feministisk roman skriven av en man.

Mariam och Laila från Khaled Hosseinis roman Tusen strålande solar kommer nog alltid att finnas nära mig. En roman om två Afghanska kvinnors liv i det sena 1900-talets Afghanistan. En berättelse som gick mig djupt till sinnes inte minst därför att Mariam och jag är nästan precis lika gamla. För en ytlig betraktare torde det hela synas som om hon och jag levt i två helt olika tidsåldrar, jag har varit frihet förunnad medan Mariam levt ett helt annat liv.

Hosseinis roman drabbade mig som ett knytnävsslag i mellangärdet när jag lyssnade på Sharon Dyalls vackra inläsning. Jag blev för ett tag nästan som besatt av Afghanistans tragiska nutidshistoria. Berättelsen är stark och sorglig men har ett trösterikt slut. Mariams och Lailas verklighet finns under mitt skinn och jag kan se dem för min inre syn gå där bredvid mig och leva sina parallella liv.

Tusen strålande solar är skönlitteratur när den är som bäst, en lysande fiktiv text med världshistorien som bakgrund. Min tro på skönlitteraturens empatiska kraft blir orubblig i denna blivande klassiker som författaren tillägnat Afghanistans kvinnor. Jag hoppas att internationella kvinnodagen blir en dag då vi i Sverige lyfter blicken mot kvinnor i övriga världen. Kvinnor som lever under små förhållanden, under förtryck och fattigdom. Kvinnor som ser sina barn och familjer gå under med anledning av krig, svält och naturkatastrofer. De behöver vårt engagemang.

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini är utgiven av Wahlström & Widstrand 2008. Heter i original A Thousand Splendid Suns, översatt till svenska av Johan Nilsson.

Detta inlägg ingår i en bokbloggar-stafett under internationella kvinnodagen 2015.

08.00 Bokhyllad
09.30 Bokbabbel
11.30 JoS blog
12.30 Bakbokmat
14.30 Bokmania
15.00 enligt O
16.00 Tittelina

10 svar på ”Internationella kvinnodagen 2015 – En feministisk roman skriven av en man.”

  1. Khaled Hosseini är en författare som jag sorgligt nog inte har läst något av. Men den här får jag nog ta och läsa. Vill ju också lära mig mer om Afghanistans nutidshistoria.

  2. Det låter som en mycket intressant bok som ligger i min läshög. Jag hoppas som du att vi höjer våra blickar och kämpar för alla kvinnors rätt. Oavsett vad det må vara.

  3. Tusen strålande solar är en bok precis i min smak, den både griper tag och gör den som läser smått förbannad. Den (och Flyga drake) var min ingång till att läsa mycket från och om Afghanistan.

  4. En oförglömlig roman. Minns särskilt väl hur de två kvinnorna till slut inser att det gynnar dem om de samarbetar i kampen mot makens grymhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *