After noon tea med spänningslitteratursnack

Att tillbringa en söndagseftermiddag med att prova thé, äta scones och olika små bakverk och samtidigt diskutera böcker kan vara något av den bästa idén. Karin från Enbokcirkelföralla hade fixat och bjudit in. Vi var tolv boknördar som träffades och pratade om spänningslitteratur vilket var temat. Alla hade med sig en spänningsroman som man fick prata om och tipsen var många. Hos Bokbiten kan man läsa vad var och en tipsade om men det var allt från Stephen King till Den hemliga historien av Donna Tartt.

Karin från Enbokcirkelföralla.

Anna berättar om sin Stephen King-favorit.

Jag berättade om en favorit, Varför dog Monika P? av Elisabeth Gilek. Det är andra delen i en triologi om kvinnor och mord. I den första boken Jessika Jungs saknad handlade om mordoffrets anhöriga, den tredje boken som är på gång ska handla om kvinnan som mördare och i Varför dog Monika P? är kvinnan själva offret.

Monika P har mördats och hittas ute på en skärgårdsö. Berättaren i boken är Monika P själv som ser sig själv lite snett ovanifrån genom hela boken. Hon förs till obduktionsbordet där en radda obducenter och poliser försöker få fram hennes identitet och varför hon mördats. Hon tror först hon blivit förlamad eftersom hon inte kan röra sig och hon försöker skrika och kommunicera men ingen hör henne. När de börjar skära i henne förstår hon att hon är död.

Historien rullas fram sakta i Monika Ps minne. Hon försöker febrilt minnas vem hon är och varför hon kan ha blivit mördad och sakta men säkert spelas hela hennes liv upp. Ett liv som inte var helt okomplicerat eller fläckfritt.

Genialisk idé och bra skriven. Kanske tappar den lite tempo mot slutet, lite långt och segdraget slut men jag rekommenderar den varmt.

Fler som bloggat om träffen är bland andra Bokbiten, Enbokcirkelföralla och Pockethexorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *