I en sal på lasarettet…

På brunchen i söndags när vi diskuterade böcker som utspelar sig på internatskolor snöade bland andra jag och Ann-Sofie på Ooofbok in på en annan spännande kategori, sjukhusböcker!

Jag hade tre starka favoriter när jag var yngre. Min vän Angie, Var inte rädd Ellie och Eric.

Min vän Angie är skriven av Rebecca Jones och handlar om Jenna som måste ligga på sjukhus ett par månader för sin ledgångsreumatism. Hon tycker hemskt synd om sig själv. I sängen bredvid henne ligger Angie, en galenpanna, full av upptåg och mod och som inte märkbart låter sig påverkas av att hon har en extremt svår variant av blodsjukdomen leukemi. Det är en vacker berättelse om vänskapen mellan två flickor som båda är sjuka. Det slutar såklart jättesorgligt och med lite moralkakor om att vara stark och inte tycka synd om sig själv.

Var inte rädd Ellie handlar om hjärtsjuka Ellie som måste ligga på sjukhus och genomgå en hjärtoperation. Författern Marilyn Singer var själv hjärtsjuk som barn och skrev boken för att underlätta för andra barn som hamnar i samma situation. Boken är relativt medicinsk och skriven för barn och ungdomar. Båda de här två böckerna utspelar sig  enbart på sjukhus.

Eric är en sann berättelse, skriven av Erics mamma Doris Lund om Eric som 17 år fick leukemi och hur han far in och ut på sjukhus och olika behandlingar. Jag vågar inte läsa om den för jag tror jag skulle avsky den idag, men då älskade jag den. Bokens undertitel är ”Eric, a boy with leukemia who refused to give up living.” Ni hör ju själva?

Ann-Sofie på Ooofbok  har också bloggat om sjukhusböcker men hon var mer förtjust i läkarna och berättelserna om sjuksköterskorna. Här berättar hon om sin kärlek till Lars Martin och Greys anatomy!

Fler sjukhusböcker
Babels hus av PC Jersild kom på 70-talet och kritiserade hur vården såg ut då. Primus Svensson är huvudperson och vi får följa honom och en rad karaktärer på ett sjukhus i Sverige.

Gökboet av Ken Kesey är mest känd som film men är från början en bok som beskriver ett psyksjukhus från de intagnas synvinkel.

Gillar man sjukhusmiljöer kan man också läsa böckerna om barnmorskan Cecilia Lund av Katerina Janouch eller Karin Wahlbergs deckare om läkaren Veronika Lundborg-Westman. Det finns också en uppsjö av Harlequin-romaner på samma tema. Hjälp oss hitta fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *