Ska vem som helst kunna äga ett bibliotek?

Nacka Kommun är först ut i Sverige med att sälja ut alla sina bibliotek. Sen tidigare drivs Biblioteket och Kulturhuset Dieselverkstaden i privat regi och får ersättning av kommunen på samma sätt som de andra biblioteken får.

Kulturnämnden i Nacka hävdar att man inte gör det av besparingsskäl utan för att utveckla bibliotekens arbete.

– Vi gör det här för att göra biblioteken ännu mer välbesökta. Biblioteken har ökat öppettiderna och antalet besök kraftigt de senare åren, men vi vill utveckla arbetet att sätta mål och utvärdera kvalitet ytterligare, säger kulturnämndens ordförande till DN.

Men kan vem som helst köpa? Vad händer om några år när kommunerna behöver spara mer pengar och drar in bidragen. Kommer det kosta pengar att få ett lånekort? Kommer förlag som sponsrar biblioteken med böcker få mer plats i hyllorna? Och som frågan ställs i DN-artikeln ovan, vad händer när  t ex Bonniers börjar köpa upp bibliotek och på så sätt styr utbudet?

Jag gillade inte när man sålde ut sjukhusen, inte apoteken och verkligen inte det här.

Kulturbloggen har också bloggat om det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *