När och hur läser ni egentligen?

Jag börjar året med att hurra för Bobs ankomst och lägga pannan i djupa veck över hur alla hinner läsa så himla mycket. På ett stressande sätt känner jag press att läsa mycket mer än jag gör och det ger mig prestationsångest. Aldrig har jag känt så här inför just läsning och det både stör mig och gör mig nyfiken på vad det dels beror på, och dels hur mycket ni läser och hur ni planerar för att hinna sluka den ena efter den andra boken.

Det är ju så mycket som man ska göra och hänga med i hela tiden. Filmer, böcker, magasin, tv-serier, scenkonstföreställningar, fester, middagar, vänner, egna projekt, motion och så klart jobb (skrivet helt utan genomtänkt ordning) är sådant jag försöker pressa in i min tid. Och böckerna, ja själva läsningen får ganska ofta, kanske oftast, stryka på foten när jag prioriterar. Oftast läser jag inte innan jag ska sova, utan som paus i jobb för att rensa hjärnan. Oftast sittande i fåtölj och ofta dricker jag kaffe när jag läser, ibland vin om jag jobbat sent och känner för det. Nu, i Buenos Aires läser jag nästan uteslutande på balkongen, hemma i Stockholm sitter jag i gungstol i vardagsrummet. Men som sagt, det är inte min första prioritering, inte heller min andra eller tredje. Frågan är om det ens är min fjärde.

Och för detta känner jag mig alltså stressad.  Jag vill ju, men det finns ju så mycket annat jag vill också.
Säg mig, hur gör ni?

0 svar på ”När och hur läser ni egentligen?”

 1. Jag känner igen mig i det där. Trots att jag bara har halvtidsjobb och inga barn så blir det ändå inte mycket lästid. Det finns ju så mycket annat roligt i livet också. Men jag förstår också att alla bokbloggare där ute gör annat än bara läser, så hur hinner de?

 2. Jag har inte heller barn Arina, men som sagt, jag är helt med dig. Tiden
  finns inte för allt.

  Johanna

  Den 2 januari 2011 20:26 skrev Disqus <>:

 3. Håller med, när jag läser andra bokbloggar blir jag superstressad, men sedan insåg jag att so what, jag läser så mycket som JAG orkar. Jag hann med 50 böcker 2010 och det är ca 10 fler än vad jag klarat innan. Ingenting i bokbloggarvärlden men jättemånga för mig.

  Jag läser oftast i soffan jämte sambon medan han kollar på nåt program eller film jag inte vill se. Ibland läser jag på jobbet (är lärare) – antingen om jag behöver en paus eller om eleverna ändå jobbar självständigt. Ofta prioriterar jag bort läsande för att det är enklare, snabbare att göra något annat.

  I år ska jag försöka välja läsning över slö-TV oftare, men går det inte så går det inte.

 4. Jag har två barn på 3 och 5 år. Det tar såklart sin tid och inte minst koncentration. När Jag hade mammaledighet så tvingade jag mig själv att läsa för att hålla hjärnan i gång;-).

  Nu: Mina kvällar prioriteras det att läsa, blogg och twitter. Jag ser mycket lite på TV. Den används till film och DVD-serier. Men som regel läser jag och hör på musik. Jag läser också mycket på tunnelbanan t/r jobbet i centrala Oslo.
  Jag måste också erkänna att jag läser MYCKET fort. I perioder blir det trots allt 2-3 böcker i veckan. I andra perioder 1 bok på 2 veckor. Mindre än 2 böcker i månaden har jag nog inte läst sedan jag gick på gymnasiet.

  Målet är nog 80-100 böcker i året.

 5. Wow, det är superintressant det här!! Och ja, tv:n är nog en stor bov.

  Johanna

  Den 3 januari 2011 06:28 skrev Disqus <>:

 6. Jag känner igen det där. När man pratar böcker på t.ex. fikarasten på jobbet så är det alltid någon som undrar hur alla hinner läsa så mycket.

  Jag läser ganska sakta så jag läser inte så många böcker per år. Jag tycker man ska utgå ifrån sig själv och läsa i den takt som passar en själv. Jag har precis startat en blogg, min tanken med den är mest att inspirerar till boktips men också att sätta ord på mina tankar kring de böcker jag läser. Det får inte bli en press och stress att man ska hinna läsa så många böcker som möjligt. Då tror jag läsupplevelsen går förlorad.

 7. Du har så klart rätt Erika, jag försöker tänka så men ibland funkar det
  liksom inte rent praktiskt att förstå.. Skicka gärna länken till bloggen.

  Johanna

  Den 3 januari 2011 08:54 skrev Disqus <>:

 8. Jag får ofta frågan hur jag hinner läsa så mycket och svaret är nog inte så enkelt som att jag gillar det. Jag gillar även att se film, promenera vid sjön och fota. Men inget av ovanstående gör jag så mycket som just läsning. Jag vet inte riktigt hur jag lyckas men jag har nog en förmåga att slappna av när jag läser och läser lite här och lite där, i vänten på bussen, liggandes i soffan, i sängen på kvällen (vaken alldeles för sent) och på sommaren ligger jag hellre i hängmattan med en bok än i rabatten… Har visserligen småbarn men en 3.5-åringen som alltid lekt otroligt mycket själv, jag hinner läsa lite ändå. Det bara går 🙂 Fast som med allt annat här i livet går det ju lite i perioder såklart.

 9. Åh, det där läsa lite när det finns tid ska jag börja med tror jag. Alltså
  just i väntan på bussen, medan kaffet kokar eller what ever.
  Och visst, det måste ju också ha med passionen till läsandet att göra,
  varför man läser just varje ledig tid. Fint svar!
  johanna

  Den 4 januari 2011 06:13 skrev Disqus <>:

 10. Jag läser gärna när jag pendlar men också i min favvofotölj på kvällarna. Sängläsning funkar inte så bra eftersom jag somnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *