Konsten att bokblogga – starta en blogg

I augusti 2005 startade jag min första bokblogg, En annan sida. Den seglade snabbt upp som en av de mest besökta och jag bloggade där om böcker i nästan fem hela år. Sen augusti 2010 bloggar jag här tillsammans med Johanna. Att blogga med någon annan är otroligt kreativt. Man inspirerar varandra och har alltid någon att diskutera med. Att blogga själv kunde ibland bli lite, ja, pressande och ensamt. Jag fick dåligt samvete när jag inte hann blogga tillräckligt ofta. Nu vet jag att Johanna kan täcka upp för mig när jag inte hinner. Vi är två om ansvaret och nöjet.

Antalet bokbloggar har verkligen dramatiskt ökat sen jag började för snart sex år sen. Nu finns fler bok- och litteraturbloggar än man kan räkna och tillvaron och samhörigheten bokbloggarna emellan är stark, inspirerande, peppande och trevlig. Ingen konkurrens och inget tävlande om besökare.

Har du funderat på att börja bokblogga? Gör det nu! Det är superenkelt. Nu startar Breakfast Book Clubs bokbloggsskola, eller tips och tricks för dig som funderat på att bokblogga. Det här är del 1 av 5.

Starta en blogg!
Det finns mängder med bloggverktyg gratis där ute. Ett av de mest populära är Blogger (www.blogger.com), ett annat är WordPress (www.wordpress.com). Det är nästan löjligt enkelt. Skapa dig ett konto och välj ett kreativt namn på bloggen. Följ sen instruktionerna. De vanliga bloggverktygen är självlärande.

Namnet på din blogg kan bli knepigare. Det flesta namn med ordet ”bok” är upptagna så som bokfink, bokpussen, bokomaten, bokbbabbel, bokhunger, bokhora, bokbiten, bokberget m fl. Anda skaffar sig ett poetiskt namn som t ex En full bokhylla är en rikedom eller Du är vad du läser eller Snowflakes in rain.

Andra mer kreativa namn på bokbloggar är Fantastiskt aparta bokdjävlar i udda categorier och Granspiror och silvervioler. Fundera på om du kanske i framtiden vill ha en egen domän till ditt blogg, då bör det namnet vara ledigt. Sånt kan du kolla på www.nic.se.

Endast fantasin sätter gränser. Kommer du inte på något så ta ditt namn och döp den t ex till ”Petras bokblogg” eller något liknande. Sen är det bara att börja skriva om böckerna du läser.

Här kan du läsa mer om hur du startar en blogg – Hur startar jag en blogg!

Lycka till!

I del 2 som publiceras imorgon, handlar om hur du får besökare till bloggen.

Ett svar på ”Konsten att bokblogga – starta en blogg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *