Frukostintervjun: Mariette Glodeck

Nu startar vi en ny serie bloggposter här på Breakfast Book Club. Frukostintervjuer med kända och okända, författare, läsare, förlagsfolk, bokbloggare, you name it! Först ut är författaren Mariette Glodeck som skrivit den fanstastiskt fina Röda Vita Rosen och En station från paradiset.

Godmorgon Mariette!
Vad äter du till frukost?
Kaffe, smothie på t ex äppeljuice,banan, frysta hallon och mild yogurt med granola toppad med valnötter, eller kaffe, amerikanska pannkakor med blåbär och lönnsirap, eller kaffe, juice, scones med honung och ost (inte på samma scones dock).
När jag går upp tidigt trycker jag i mig nåt bara. En macka med keso och paprika. Och kaffe. Kaffet är det viktiga.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Jag läser nog oftast tidningen till frukost.

Vad läser du för bok just nu?
Just nu läser jag: Amanda Kerfstedts Reflexer– från 1901 och troligen Sveriges första roman med en transvestit i huvudrollen The Ethical slut av Dossie Easton/Janet W. Hardy- En relationsbok. Döda vita män av Johan Hakelius-En bok om 1900-talets England speglat genom porträtt på en rad intressanta herrar som t ex Evelyn Waugn, Alec Guinnes, Stephen Tennant. Vilda svanar av Jung Chang-Kina sett genom tre generationer kvinnor, från Jung Changs mormor som föddes 1909 in i ett feodalt samhälle, till henne själv, med en barndom mitt i Kinas kommunist-elit. Charlie av Margareta Suber-Ännu en ”Sveriges första”. Denna gång Sveriges första lesbiska roman, från 1932. Och Sissinghurst utgiven av National Trust. Om Vita Sackville-Wests berömda trädgård. Jag älskar trädgårdslitteratur.

Är det en typisk dig att läsa så mycket?
Ja, det är väldigt typiskt för mig att ha många böcker igång samtidigt. Särskilt när jag är i sluttampen av ett eget projekt, som nu när jag försöker avsluta arbetet med uppföljaren på Röda Vita Rosen. Då blir jag så rastlös att jag inte kan stanna kvar i en bok utan hattifnattar runt i fler när jag själv ska läsa.

En viktig boknördsfråga är vad du använder som bokmärke?
Ofta ett vykort ser jag nu. Oskrivna vykort. Vintage och vackra som svärmor skänker mig. Men det kan också vara en bit riven papp, eller ett Ica-kvitto

Den avslutande frågan lyder förstås, hur sorterar du dina böcker i hyllan?
Inte, är väl svaret på den frågan. De ligger, de står, de staplas och trycks in i en fasansfull oordning. Sedan hittar man dem aldrig igen. Det är helt idiotiskt. Likväl framhärdar jag med vansinnet.

Tack Mariette! Ha en trevlig dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *