En gästrecension från i somras…

I somras lottade vi ut två böcker här på BBC mot att vinnarna skrev varsin recension. Här är Therese Dahl som fick läsa Drottningen vänder blad:

Drottningen vänder blad är en underhållande och tänkvärd liten bok (endast 124 sidor lång) om böcker, läsning och vad det gör med oss. Den handlar helt sonika om drottningen av England och hennes nyuppväckta passion för läsning. Bennetts berättelse är lätt att ta till sig, både till form och innehåll och jag läser den med ett leende på läpparna. Jag känner så väl igen mig själv som bokläsare i många av scenerna. Ni vet när man inte vill slita sig från en berättelse som helt obarmhärtigt satt klorna i en. Eller när en bok gör så att alla ”måsten” blir tråkiga och något som man bara vill ha gjort, ett oundvikligt tvång. Och visst har det hänt att man smugglat med sig en bok vid sådana tillfällen när det egentligen inte passar sig.

Drottningens läsning får en skjuts av att hon träffar kökspojken som är i bokbussen och lånar böcker samtidigt som henne. Hon får boktips från bokbusschauffören men också från kökspojken. Relationen mellan drottningen och kökspojken växer och hon utser honom till sin egen boktipsare, bibliotekslånare och ja faktiskt också läsvän och han slipper jobba i köket längre. Det är fint tycker jag! Han får sedemera gå på universitetet tack vare detta vilket han antagligen inte hade kunnat göra annars. Och precis som i de flesta böcker så hittar vi även här en antagonist, här premiärministern, som endast ser de negativa aspekterna av drottningens läsning och gör allt i sin makt för att stoppa läslustans framgång.

Drottningen vänder blad är samtidigt en berättelse om den klasslösa läsningen. Alla kan njuta och uppskatta läsning oavsett klasstillhörighet, utbildning eller social bakgrund. Har man bara en läsupplevelse gemensamt så spelar inte resten nån roll. Man kan prata om böcker och det man upplever genom dem. Men då är det ju inte sagt att själva tolkningen blir densamma. Den styrs ju i mångt och mycket av de upplevelser vi haft, den bakgrund vi kommer från eller den utbildning vi fått. Det är nästan det finaste med boken, tycker jag. Läsning är för alla och alla borde få möjligheten att få ta del av litteraturens underbara värld!

Jag fick möjligheten att läsa Drottningen vänder blad tack vare Breakfast Book Club. Jag tackar och bockar och ber lite om ursäkt för en gravt försenad recension.

Drottningen vänder blad, författaren heter Alan Bennett, utgiven 2010 av Ordfront förlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *