Frukostintervjun: Mattias Boström

Mattias Boström är en riktig kändis i bokvärlden. När han inte ger ut egna sudokoböcker eller böcker om konstiga skivomslag och annat jobbar han på Piratförlaget där han bland annat sköter förlagets medverkan i sociala medier. Dessutom har han idag premiär på sin första stand up-företställning Jakten på guldstjärnan. Han är också en stor Sherlock Holmes-samlare.

Godmorgon Mattias. Vad äter du till frukost?

Två mackor med messmör och ett glas juice på vardagsmorgnarna. På helgen blir det ofta en kopp te istället. Min bror försökte en gång räkna ut hur mycket messmör jag hade ätit i mitt liv. Jag kommer inte ihåg de exakta siffrorna, men jag skulle lätt kunna bära en t-shirt med texten ”Messmör byggde denna kropp”.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?

Jag blädderläser lite i Svenska Dagbladets kulturdel. Och på sistone har jag försökt klämma in några wordfeuddrag också. Och kollar av mejlen, Facebook och Twitter. Men ingen romanläsning. Betänk att min frukost endast varar i ca 5 minuter.

Vad läser du för bok just nu?

Jag är extremt duktig på att börja läsa nya böcker innan jag har läst färdigt de gamla, så i teorin läser jag en hel trave med böcker just nu. Men eftersom det inte är det svaret du vill ha så kan jag fiska uppen ur högen och säga ”The Osiris Ritual” av George Mann. Steampunk förstås. Sen ska det väl erkännas att jag inte alls läser så många böcker som folk tror – jag hinner helt enkelt inte. Jag är ständigt igång med egna skrivprojekt, så i vissa perioder skriver jag mer än jag läser. Och just nu slukas min tid av inrepeterandefasen av min första enmans-standup-show ”Jakten på guldstjärnan”. Skrivandet av den har definitivt gått ut över mitt läsande på sistone. Men det är ju mitt eget val, så jag klagar inte.

Är det en typisk bok för dig?

Steampunk är alltid typiskt för mig. Jag är ju obotligt förtjust i sekelskiftet och den victorianska eran – inte minst Sherlock Holmes-litteraturen – och i steampunken så får jag extra-allt-versionen avden litteraturen. Aldrig är den victorianska tiden så victoriansk som isteampunken. Plus att det tilltalar min fantasi med alla dessa fantastiska maskiner som drivs av ångkraft och urverk.

En viktig boknördsfråga är vad du använder som bokmärke?

Jag är inte särskilt kinkig. Ofta inget bokmärke alls. Men annars något jag råkar ha till hands, ett visitkort eller någon annan lapp. Min hustru har en vacker ask med lika vackra bokmärken som hon samlat på sig i flera år – och självklart kan jag plocka bland dem. Om det faller sig så.

En lika viktig avslutande frågan förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?

Sherlock Holmes-böckerna (uppemot 1500 stycken) står hyfsat sorterade i olika kategorier: svenska utgåvor, utgåvor på andra språk, Conan Doyles övriga skrifter, parodier/pastischer och fackböcker. Men riktigt bra inbördes ordning på dem orkar jag inte längre ha. Och för att få in maximerat antal böcker i dubbla led och liggande ovanpå, så måste de delvis var storleksindelade. Sen har jag förstås alla böcker om Stockholm vid sekelskiftet i en egen Billy och om svensk underhållningshistoria i en annan. Och så finns det några mer skönlitterära hyllor som är lite mer blandning av mina och hustruns böcker. Över huvud taget var bokhyllefrågan det viktigaste när vi letade villa. Det första vi gjorde vid varje husvisning var att mäta om vi kunde få in 21 Billy. Sedan dess har vi på något mirakulöst sätt hittat nya uppfinningsrika sätt att få in fler bokhyllor i vårt hem. Expedit-hyllorna med 2×2 fack är t ex perfekta att ha under fönstren och rymmer väldigt lätt dubbla led med böcker.

Tack för svaren och lycka till ikväll på premiären, Mattias!

Föreställningen Jakten på guldstjärnan spelas ikväll 18.00 på Boulevardteatern i Stockholm. Överblivna biljetter finns för försäljning i kassan från en timma före showstart.

Ett svar på ”Frukostintervjun: Mattias Boström”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *