Det enda könet inom ekonomin

Katrin Kielos har lyckats med konsten att skriva en bok om nationalekonomi på ett både roligt och lättbegripligt sätt utan att det blir banalt. Det låter för bra för att vara sant men för en entusiastisk publik på bokmässan avslöjar hon att hon fått fan-mail både från högt uppsatta kvinnliga ekonomiprofessorer och från artister i musikbranschen. Hennes mål var att skriva en bok för vanliga människor och ställa frågor om ekonomi som vi inte alltid ställer.

Nationalekonomi och ekonomiska frågor har traditionellt varit väldigt enkönade frågor. Det är ett språk som uttrycker enkla saker på svåra sätt och ekonomiska teorier är traditionellt förknippade med manliga värden och ett manligt tankesätt och tas på extremt stort allvar. Katrin Kielos vill vända på begreppen och belysa att ekonomi och marknad handlar om människor och att vi är mer komplicerade än vad ekonomin antar

Vi agerar inte alltid rationellt, förnuftigt och utan känslor som ekonomiska tankegångar förutsätter. Istället för hon in psykologin i det ekonomiska tänkandet och värderar mer traditionellt kvinnliga värden som relationer och känslor och menar att de också har relevans för vår ekonomi.

Man säger att könet inte har någon relevans men det obetalda arbetet i hemmet räknas till exempel inte in när man mäter BNP.

Allt detta och mycket mer pratade Katrin Kielos på bokmässan idag. Boken heter Det enda könet. Läs den! Den är bra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *