Frukostintervjun: Mia Heikkilä

Att alla får lika möjligheter till lärande och kunskapsutveckling i skolan, oavsett om man är född som flicka eller som pojke låter självklart. Men är det så? Mia Heikkilä har skrivit en superintressant bok där hon reder ut saken: Lärande och jämställdhet i förskola och skola.

T1A9367Godmorgon Mia! Vad äter du till frukost?
Ååh, helst mycket och länge. Men jag har en ideal frukost och en real frukost. Idealet är väl typ hallon, blåbär, granola, yoghurt, finländskt rågbröd och ost och paprika, juice och gott kaffe. Men frukost i realiteten är, som imorse, gröt med skivad banan och en halv grape, kaffe och ett glas vatten.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Inget av alternativen, men morgontidningen hade nog legat närmast. Jag försöker umgås med mina barn vid frukost, utan för många tillsägelser.

Men om du skulle välja en bra morgonroman, vad kan det vara?
Ja, vad skulle det kunna vara, ingen deckare tror jag. Det blir jag för uppeldad av. Något sånt där som ger en livslust och vardagsglädje, kanske nån form av feel good-bok (INTE självhjälp!) eller så nån bok med väldigt bra språk så man blir på gott humör.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Sisterland av Curtis Sittenfeld och Minne tytöt kadonneet av Leena Lehtolainen, och sen Lärande utvärdering som jobbok. Och Latte Igelkott, inte att förglömma, en finlandssvensk 50-talsklassiker, som kapitelbok till min sexåring.

Latte Igelkott! Det låter som en toppenbok. Vad använder du som bokmärke?
Det som ligger närmast till hands när jag ska lägga ifrån mig boken. Flygbiljetter eller vykort oftast. Och hundöron är tillåtna i mina pocketböcker.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Inte alls på något väldigt särskilt sätt. Eller jo, lite grann skönlitteratur och facklitteratur hålls tydligt isär  jobb och njutning typ. Att inte sortera för noga är väl mitt sätt att ”live on the edge”, som småbarnsmamma.

Haha! Tusen tack och ha en fin dag, Mia!

—–

Fotograf Elisabeth Ohlson Wallin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *