Frukostintervjun: Anna Lindholm

Anna Lindholm har skrivit boken Projekt Ines, som handlar om det finska inbördeskriget 1918, sett ur fem kvinnors perspektiv. Med utgångspunkt från sin morfars mamma Ines brevväxling med sin make ger hon ett nytt och feministiskt perspektiv av den här tiden. Det är forskning, analys och egna reflektioner. Jo, Anna är en vän. Men strunt i om du misstänker jäv-situation här – det här är en skitintressant bok!

Godmorgon Anna! Vad äter du till frukost?

På bilden äter jag en sådan där svulstig frulle på Paludan Bokcafé i Köpenhamn!
På bilden äter jag en sådan där svulstig frulle på Paludan Bokcafé i Köpenhamn!

Godmorgon! Kaffe med mjölk är dödsviktigt. Till vardags blir det oftast en smörgås med ost och tomat. Men jag älskar svulstiga frukostar på lediga dagar då det finns tid för frukost och lunch att falla samman.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Prenumererar på papperstidning. Det blir ledarsidan och kulturbilagan innan arbetet kallar.

Men, en  bra morgonroman då, vad kan det vara?
Bea Uusmas ”Expeditionen: min kärlekshistoria” var så bra att papperstidningen rök. Men den är ju ingen roman. ”Hägring 38”! Av Kjell Westö. Då fick dagsnyheterna också vänta.

Vad läser du just nu?
Fuck the Law av Rouzbeh Masarrat Agah, i hopp om att den kan funka att läsa tillsammans med mina gymnasieelever. Parallellt med den är jag på slutrakan med Vi och de, en roman om Finlands inbördeskrig 1918 av Christina Falck.

Vad använder du som bokmärke?
Allt från hederliga hundöron till kvitton eller en ruta toapapper. Men helst av allt ett fint bokmärke från Paris som jag fick av min syster.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
En ämneskategoriseringen som inte är helt hundra. Krigs- och Finlandslitteraturen står tillsammans, feministlitt-hyllan och så religionshyllan. Efter det en sortering på känsla.

Sortering på känsla! Det tror jag ska bli min nästa sortering. Tack så mycket och ha en fin dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *