Att lyssna på ljudböcker blir ännu bättre med aktiv brusreducering i hörlurarna

Ganska nyligen upptäckte jag att det fanns hörlurar med tillbehöret noise cancelling, aktiv brusreducering som tar bort störande ljud. Varför, varför har jag inte upptäckt detta tidigare!? Förmodligen därför att jag varit alltför upptagen av att försöka finna de perfekta öronsnäckorna för just mina trånga hörselgångar. Jag har tänkt att om lurarna sitter tillräckligt bra kommer jag att höra perfekt även när trafiken larmar som bäst runt mig eller när någon talar högljutt i en telefon.

Jag lyssnar företrädesvis på ljudböcker när jag är på språng och inte sällan på diverse samfärdsmedel typ, tåg, bussar, spårvagn eller tunnelbana. Alla som lyssnar på ljudböcker vet att det motorljud som uppstår vid färd med ovan nämnda transportmedel  lätt kan överrösta ljudboken i öronen. Jag ska kanske lägga till att jag vet att det finns bättre hörlurar än de man proppar in i öronen, dvs. ”diademen” med hörselkåpor, men jag tycker dessa är för stora att kånka runt på. Skrymmande också, eftersom jag är rätt klumpigt lagd har jag vid några tillfällen fastnat i medtrafikanter med sladd och kåpor när jag skulle av. (Visserligen är ser folk det humoristiska i situationen, men vid ett tillfälle missade jag min hållplats och det var inte någon alltigenom positiv upplevelse eftersom jag redan var sen).

Här ser ni mina nya hörlurar. Den rektangulära dosan mitt på sladden är där brusreduceringen sker. Här finns en onoff-knapp och ett uttag IMG_2788för laddning. Enligt den unge släkting som varit min rådgivare vid inköpet ska man kolla noga så att hörlurarna fungerar även då de laddat ur. Detta är viktigare än ni tror för ni kommer att glömma att knäppa av förr eller senare. Som tillbehör till hörlurarna finns också en flygplanssladd med det där tvåpiggs-uttaget som de envisas med att ha när man flyger.

 

Snäckorna är inte optimala för mina öron. Bäst tycker jag fortfarande om Iphones snedställda, men ljudet är så IMG_2781pass mycket bättre i mina nya lurar att jag inte skulle drömma om att gå tillbaka. Jag har i stället kommit på ett sätt att vinkla lurarna och sätta fast dem inne i örat som funkar bra. ( Tro mig ni vill inte se någon bild på just detta.) Det små plastplopparna levereras i tre olika storlekar och kan bytas ut.

Det finns bättre ljudreducerande hörlurar än dessa ovan och då snackar vi ”diadem”, där du kan i princip stänga av allt ljud utanför lurarna och helt hänge dig åt att lyssna. Men enligt min släkting finns det stor risk, för att i alla fall en sån som jag, att bli överkörd inom en vecka. Visserligen skulle jag dö med en ljudbok i öronen, men det finns så många fler ljudböcker att lyssna på, så jag vill nog leva ett litet tag till. Med denna utläggning vill jag säga att dylika lurar inte passar så bra att bära i trafik. Om du liksom jag vill lyssna på många fler ljudböcker kan du titta efter lurar med aware-läge eller kolla i produktbeskrivningen. Det är också viktigt att ta reda på vad lurarna väger och om de är laddningsbara, vissa går på batterier och det skulle i alla fall jag inte vilja ha.

Du hittar en länk här till Webbhallen där jag köpte mina, och du hittar just mina här. Jag medger att de är dyra samt att de inte alltid tar bort allt buller, det är nog något man måste acceptera med aware-funktion, men jag ångrar definitivt inte mitt inköp.

5 svar på ”Att lyssna på ljudböcker blir ännu bättre med aktiv brusreducering i hörlurarna”

    1. Ja, jag hörde det. Dock kan de ju finnas på andra ställen än just Webbhallen.

  1. Jag är kluven till det här med brusreducering! Precis som du säger vill man ju inte hoppa av bussen mitt i ett kritiskt skede (”äh, jag kan lyssna de där sista 400 metrarna promenad hem också”) och plötsligt gå där och vara överkörd. Men å andra sidan måste det ju vara hur skönt som helst just på långresor.

    1. Långresor kräver brusreducering. Flög i nio timmar för ca ett år sedan med ett perfekt utbud av filmer och tv-serier. Ljudet i flygplanets hörlurar var så dåligt, att jag bara kunde kolla på sådant jag redan sett. Hade inte en chans att höra något.

  2. Intressant inlägg. Ljudet är ju centralt för ljudböcker och jag tror det beror på såväl lurarna som apparaten (cd-spelare, mobil, i-pod etc). Tror både brusreducering och volym/ljudstyrka är vitala faktorer. Märker att jag har avsevärt mycket högre volym när jag åker tunnelbana än när jag går till och från den respektive när jag lyssnar hemma i köket (om ingen hushållsapparat är igång). Har provat hörlurar som är bra och dåliga och apparater som är bra och dåliga, d v s ljudförmedlandet (om man kan säga så).

    Alla tips mottages med tacksamhet! Älskar som bekant ljudböcker. Om valet står mellan att läsa med öron eller ögon, väljer jag oftast det förra numera. Beroende på uppläsaren så klart. För ibland går det inte att lyssna även om volymen är bra.

    Tack för inlägget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *