Storytel eller Nextory, vilken tjänst ska man välja?

Jag är en inbiten läslyssnare, dvs. jag läser nästan lika många böcker med öronen som med ögonen. Jag är stamkund hos Storytel sedan ett antal år och är väldigt nöjd. Tjänsten har utvecklats enormt sedan starten och det finns tusentals böcker i alla möjliga genrer både på både svenska och engelska. Förutom ljudböcker finns också ett stort utbud av E-böcker och i ett antal titlar kan man även växla mellan att läsa och lyssna på boken efter eget behag.

Under 2015 lanserades en liknande tjänst Nextory, som i sin reklam uppgav att de hade störst utbud av alla, vilket naturligtvis gjorde mig nyfiken. När jag såg att det fanns möjlighet att prova tjänsten gratis i två veckor tackade jag givetvis ja.

Utifrån ett innehållsperspektiv är de båda tjänsterna väldigt lika, tusentals böcker finns på båda tjänsterna. Storytel har dock ett betydligt bättre utbud då det gäller litteratur på engelska, men läser man bara på svenska och dessutom gillar E-böcker så är Nextorys E-läsare klart mer användarvänlig är Storytels. Jag tror, (observera att jag inte är journalist på konsumentverkets flaggskepp Råd och Rön!), att Nextory kan ha aningen fler nya svenska E-böcker än Storytel, dock är Storytel mer ”wild and crazy” och vänder sig inte bara till den ordinära bokkonsumenten utan har t.ex. många kärleksromaner av Harlequin-typ i sortimentet. Sympatiskt tycker jag eftersom jag hört både om unga läsare och nya läsare vars inkörsport till litteraturen varit just Harlequin böcker. Å andra sidan hittade jag dramatik hos Nextory och kanske det också kan kallas lite ”wild and crazy”?

Trots att jag verkligen föredrog Nextorys E-läsare framför Storytels blir mitt beslut att fortsätta vara kund hos Storytel, jag använder trots allt appen mer till att lyssna än att läsa och nedanstående är viktigare för just mig:

 1. Sleepfunktionen man använder när man vill somna till en ljudbok har fler möjligheter hos Storytel.
 2. Telefon och surfplatta är synkroniserade hos Storytel dvs. om jag växlar mellan olika enheter kommer jag automatiskt till rätt ställe i boken. Denna möjlighet finns inte hos Nextory.
 3. Priset, jag har ett halvårsabonnemang hos Storytel för 149 sek/mån. Då har jag tillgång till samtliga böcker på tjänsten. Hos Nextory är ett fullabonnemang klart dyrare. Dock, detta gäller mig och min konsumtion,  kolla tjänsternas hemsidor, det finns olika varianter.
 4. Storytel förbereder ett familjeabonnemang, vilket jag tycker är väldigt intressant när man är många bokslukare i familjen.
 5. Det omfattande utbudet av engelska ljud och E-böcker på Storytel är för mig oumbärligt.

Förbättringsområden inom båda tjänsterna:

Storytel: Android-användarna kan fortfarande inte välja uppspelningshastighet i appen. Denna möjlighet har funnits i flera år för Iphone och jag tycker det är nonchalant mot Android-användarna att man ännu inte utvecklat denna teknik även här! Förvisso är detta förhållande exakt det samma på Nextory!
Vidare, Storytels E-boksläsare saknar sidangivelse, man måste klicka i högra hörnet på texten för att se hur långt man hunnit i boken. Innan man kommer på vart man ska klicka…

Nextory: Kundtjänsts personal måste få bättre utbildning! När jag mailade och frågade om det fanns någon översikt avseende engelska böcker fick jag svaret att jag kunde klicka på boken jag läste för att se om den fanns översatt? När jag mailade tillbaka och frågade ännu en gång fick jag svaret att jag måste söka på den bok jag vill läsa för att hitta den. Jag vet alltså egentligen fortfarande inte om det finns någon bra översikt.
Jag skulle också vilja veta på vilka fakta  uppgiften ”störst utbud”  baseras på?

Till sist, man kan prova båda tjänsterna gratis i två veckor, utnyttja den möjligheten för att ta reda på vilken tjänst som passar just dig!

8 svar på ”Storytel eller Nextory, vilken tjänst ska man välja?”

 1. Tack för genomgången! Jag är bibliotekarie och numer får vi ofta va lite konsumentupplysare om olika betaltjänster för läsning så dina tankar ska jag ha i bakhuvudet.

 2. Mycket intressant! Kan berätta att jag ställde frågan om uppspelningshastigheten direkt till Storytels vd på Stora Ljudboksgalan i veckan. Jodå, han har hört den förut. Många gånger. Och han såg genuint ledsen ut över att det inte funkar än. Tekniken. Plattformen. Men hoppas, hoppas att det löser sig under året, sa han.

   1. Ja, storytel prioriterar definitivt annat. Jag har precis visat Storytel hur enkelt det skulle vara att implementera ändring av uppläsningshastighet för Android 6, men responsen är att det finns inga planer att göra det. Kör Bookbeat istället som har denna funktion. Storytel verkar bara prioritera Iphone.

 3. Hej,
  Jag ”gjorde slut” med Storytel efter en längre tids abonnemang. Har nu testat Nextory och tycker de verkar helt ok.
  Anledningen att jag avslutade Storytel var
  -Support som endast kan nås med mail, för mig är det opraktiskt då jag ofta använder ljudbokstjänsten under utomhusarbete, tja att börja knappa mess (med långa svarstider) är onödigt problematiskt.
  -Kundtjänsten som jag upplever som ointresserade, hade man enkelt fångar upp mitt problem (att tjänsten slutat fungera då jag förnyat ett betalkort) hade jag självklart av bekvämlighetsskäl kvarstannat.
  -Problem med inloggning
  -Utbudet, det ni ovan beskrivit som positivt i deras utbud är för mig ointressant. Jag är ute efter en tjänst som även har ”simpla” thrillers liknande Grisham, Clancy, Donna Leon mfl som kan kombineras med arbetet. Tyvärr verkar inte Storytel reagera på önskemål om liknande samtidigt som Nextory faktiskt är bättre. Men detta är naturligt en fråga om personliga preferenser.

  Att man har olika nivåer på abonnemanget är utmärkt, enkelt att välja det som för tillfället passar ens bokkonsumtion. Gärna ytterligare uppdelat avs att man kan välja om man vill ha och betala för ex barnböcker vilket för vissa är utmärkt men för andra helt ointressant.

  Tack för en i övrigt bra genomgång av de två tjänsterna, en genomgång jag till stor del håller med om

  1. Tack för din genomgång! Klart intressant vad du skriver om support när du jobbar utomhus. Såklart du behöver ringa i dessa fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *