Frukostintervju med Marcus Stenberg, bokbloggare, fotograf och boknördsfilosof

God morgon! Vad äter du till frukost?
Jag har olika perioder som ofta är korta men intensiva där jag älskar en frukost i några veckor och sen hatar den för alltid. Kommer precis ur en period med granola och torkad frukt i mandelmjölk och har nyligt startat upp en period där jag kör vitt te och provar mig igenom Astrid och Apornas sortiment av smörgåsmat på vörtbröd samt croissanter till frukostefterrätt. Jag tror att denna frukost kommer vara för alltid.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Önskar jag hade råd med morgontidning men det har jag inte så det blir oftast gamla tidskrifter jag sparat, sociala medier eller så kallad stressläsning av något jag borde läst klart kvällen innan egentligen. Ska jag exempelvis intervjua någon eller skriva om något så känner jag såhär: det går aldrig att vara nog påläst. Så jag försöker ofta läsa om saker flera gånger även minuterna innan.

En bra morgonroman, vad kan det vara? 
Det bästa är ju att börja på något nytt på morgonen och få det här ruset om något verkar extremt lovande. Då kan det spilla över på hela dagen liksom, något att längta hem till under dagen. Det är dock lätt att missbruka jakten på detta nya euforiska och påbörja alldeles för många böcker. Helst vill jag nog bara påbörja böcker, aldrig läsa klart, och morgnar är allra bäst för detta hemska beteende. Lite som nyårsaftnar – en ny chans till det fantastiska.

Vad läser du just nu?
Jag läser om allting som JT LeRoy skrivit eftersom jag håller på och försöker skriva en längre text om Laura Albert, JT LeRoy och författarens roll och förhållande till verket. Typ nåt sånt. Så jag läser andra som har bra saker att säga i ämnet: Hanna Hellquists ”En tryckare på Blue Moon Bar” och Karolina Ramqvists ”Det är natten” är därför pågående läsning. Kan för övrigt rekommendera all JT LeRoy-fans att läsa nyutgåvan av ”The heart is deceitful above all things” som innehåller en massa texter som originalutgåvan inte hade.

Vad använder du som bokmärke?
En penna, eller ett bokmärke i metall med mitt namn stämplat i metallen.

En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Tematiskt får jag nog kalla det. Exempelvis har jag alla böcker om mode på ett ställe, en hylla är för sekwa-böcker, en för böcker från constant reader, en hylla är för alla mina Joan Didion-böcker och mina Françoise Sagan-böcker, sen är alla signerade på ett ställe och min feministiska samling på ett annat och så vidare. En massa små samlingar som alla är viktiga var för sig. Det är dock inte ett vattentätt system eftersom jag exempelvis har en bok signerad av Joan Didion, vart ska den stå liksom? Bland reportageböcker eller signerade? Och vart hamnar en bok signerad av Birgitta Stenberg, bland feminismen, de signerade eller bland spänningsböckerna? Det är fasansfullt svårt att vara jag.

Tack för intervjun Marcus, we love you! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *