Frukostintervjun: Sofia Lundberg

Sofia Lundberg slog igenom stort med romanen Den röda adressboken. (Dessutom: historien kring den är intressant läsning.) Nu är det dags för romanen Ett frågetecken är ett halvt hjärta om en framgångsrik New York-baserad fotograf med en historia som nu hinner i fatt henne.

Godmorgon Sofia! Vad äter du till frukost?
Allra allra helst vill jag ha en ostmacka och varm choklad. Det fick jag när jag var liten och den favoritfrukosten har hängt kvar. Men ganska ofta äter jag gröt också. Gärna med färsk frukt i. Älskar att äta frukost utomhus.

Åh, vilken utomhusfrukostbild ! Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Jag läser alltid nyheter på morgonen eller på förmiddagen. Men när jag äter frukost så tänker jag mest, och vill helst inte bli störd i onödan. En stund i stillhet är så skönt.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
På helgerna ligger jag gärna kvar i sängen och läser, jag kan ligga i timmar. Alla bra romaner är bra morgonromaner. I helgen som var läste jag Folkets skönhet av Merete Pryds Helle. Mycket bra.

Vi håller med! Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Katarina Bivalds En dag ska jag lämna allt det här. En jättefin roman som väcker många tankar om döden och livet och alla de människor som vi tappat kontakten med. Och snart ska jag börja med Alltid din dotter av Caroline Säfstrand. Vi ska vara med i samma seminarium på Bokmässan.

Då kommer vi och lyssnar. Vad använder du som bokmärke?
Det här kommer nog göra ont i en del läsare … jag viker gärna hundöron om det inte finns ett omslag som går att använda. Men jag har ett väldigt fint bokmärke från Skultuna Mässingsbruk som jag fick av min mamma, jag borde använda det mer. Just nu sitter det i en bok i bokhyllan i vardagsrummet, som prydnad.

Hundöron, det bästa och du frågar mig. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Jag har så mycket böcker så jag köper helt enkelt till nya bokhyllor och ställer in det jag läser vartefter. Så det finns någon slags tidsordning, men i övrigt är det bara mycket och härligt rörigt. Jag har en bokhylla med mina favoritförfattare, och deras verk står samlade under respektive namn.

Smart! Fler bokhyllor är alltid lösningen. Tack för intervjun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *