Huliganerna kommer på besök

Bennie legendarisk punkrockare i San Francisco, sedermera skivbolagschef. Sasha, hans assistent. De två är axeln kring vilken alla lösa berättelser i den här häftiga romanen snurrar. Oavsett tid och rum blir de alltings mittpunkt.

I romanen är tiden ingenting. Eller kanske hellre: Allting. Vi kommer aldrig undan den. Vi minns och vi reflekterar. Men tiden trycker oss obönhörligt framåt. En huligan, menar romanen. Mellan kapitlen växlar berättarperspektiv, tid och form. Vi är i USA för att på nästa sida vara i Italien eller i Afrika. Dåtid, nutid, framtid. Någon som fanns med i det perifera i ett kapitel blir berättare i ett annat. Något som är outtalat i ett avsnitt förklaras och förstås i ett annat. Den jag undrar över hur det gick för nämns i förbifarten någon annanstans. Just som jag tror att det inte finns ett ytterligare sätt att berätta kommer 12-åriga Allys powerpoint-dagbok och tar andan ur mig.Och överallt hör jag musiken. Banden, låtarna, dunket.

Vad finns det för synonymer till sinnrik? Fyndig, finurlig, skarpsinnig, påhittig, smart, uppfinningsrik, konstrik; invecklad, konstfärdig, knepig. Jag ställer upp på allihop för att beskriva romanen. En Spaning efter den tid som flytt i punkversion.

Huliganerna kommer på besök. Jennifer Egan. Utgiven 2011. På svenska av Norstedts 2012.

____

Jag hittade en radiokanal som säkert är bra att lyssna på till vissa delar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *