Herr Isakowitz skatt

Herr Isakowitz grävde ner en skatt på sin gård i en stad i Polen. Sen rasade världen.

Många år senare åker författaren Danny ner i Europa med sin pappa Gunnar och sin son Leo för att leta rätt på den där skatten. Men framförallt för att hitta sin släkthistoria. Resan är fem dagar, men boken gör utvikningar till platser och händelser långt utanför tidsspannet. Det är intressant att läsa om ett Europa som inte längre finns och konkret att göra det när det handlar om mormor Helga eller moster Ruth. Resan blir något betydligt större än de fem dagarna.

… vi, likt tre judiska musketörer, skulle göra en episk resa rätt in i vårt förflutna. En romantisk storslagen odyssé av den typ det skrivs sånger om.

Men det finns också en önskan att far och son tillsammans ska lära känna den historia som förenar dem. Så tänker i alla fall Danny. Dock blir deras vanliga tjafsande inte mindre för att de sitter i en bil i Polen.

Deras samtal om högt (vad är ont och gott) och lågt (rätten att lägga av en fis) är en nödvändig kontrast mot tunga berättelser om situationen i Europa kring andra världskriget. Men jag tröttnar på det och ibland vill jag bara plugga in öronpropparna och slippa höra deras tuggande.

Samtidigt hade det ju inte blivit den här boken utan just det. De två parallella berättelserna – bilresan och de sorgliga delarna av släktkrönikan – måste balanseras. Allra mest tycker jag om vardagshistorierna från författarens uppväxt, hur släkten samlades och åt mat, massor av mat, och hur systern varje år krävde att få ha en julgran inne på sitt rum. Det läser jag gärna ännu mera om.

Herr Isakowitz skatt. Danny Wattin. Utgiven av Piratförlaget 2014.

– – – – –

Apropå Stockholm Stories och Det andra målet fann jag att Danny Wattin 1996 kom ut med boken som är en ”Short Cuts-inspirerad irrfärd genom dagens Sverige.” Jag beställde den direkt från bokbörsen.

Om jag nu inte räknat fel är detta bloggy nummer 49 i #blogg100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *