The marriage bureau av Penrose Halson

Av en slump hittade jag denna romantiska komedi på Storytel. En sann berättelse om en brittisk äktenskapsbyrå i 40-talets London, en föregångare till både dataträffen och Tinder. Äktenskapsbyrån startades våren 1939 av två unga kvinnor, Mary Oliver och Heather Jenna, och byrån blev snabbt en succé. För 5 guineas kunde den giftaslystna anmäla sig, bli intervjuad och därefter skickad på date. Om någon av matchningarna ledde till äktenskap fick paret erlägga ytterligare 10 guineas tillsammans. Genom att utveckla ett avancerat kortsystem för att hålla reda på alla  kärlekstörstande blev byrån en succé. I december 1946 kunde man redovisa 2000 gifta par och 18 månader senare hade siffran stigit till 3000 gifta par.

I skuggan av andra världskriget får vi följa arbetet på byrån och stifta bekantskap med alla de diametralt olika kvinnor och män som drömde om kärlek eller kanske bara om äktenskap. Heather och Jenna, (och deras medarbetare), blev klienternas förtrogna och kunde därför senare berätta om ett antal skiftande livsöden, ofta i skuggan av både den rådande samhällsordningen och av kriget. Det är hjärteknipande sorgligt men ännu oftare underbart humoristiskt skildrat. Jag skrattade högt i min solstol på stranden i Kroatien och fick underliga blickar. Jag skulle också vilja påstå att boken är ett måste för anglofiler och älskare av Downtown Abbey.

Finns på Storytel som ljudbok, men går också att beställa via nätbokhandlarna. Jag tror att bokens detaljrikedom skriven på brittisk engelska  kan göra att många icke så läslyssningsvana föredrar att läsa med ögonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *