Ragga som du shoppar av Lin Jansson

Inledningsvis blev jag avskräckt av titeln. Tyckte orden Ragga som du shoppar skrev mig på näsan att boken inte var någonting för mig, en dam på 50 +.  Jag hade dock fel, helt totalt fel!
Ragga som du shoppar är en utomordentligt humoristisk roman om Lovisa, en ljuvligt slagfärdig och tonårigt barnslig ung kvinna som hunnit fylla 28. Lovisa jobbar på butikskedjan Friluftsliv & Fritid, ett arbete som hon avskyr, särskilt kunderna.

Jag tänker att hon måste vara en förfärlig kollega, arrogant, självupptagen och lat. Å andra sidan älskar jag henne, hennes skarpa sarkastiska blick med vilken hon betraktar världen och hennes tankar och repliker som är obetalbart hysteriskt roliga. Men ingen humor utan svärta, under det halvår läsaren får följa Lovisa tvingas hon ta ansvar och växa upp, i alla fall en bit. Jag läslyssnade till Clara Henrys uppläsning av boken som är faktiskt och rent makalöst bra. Hon är Lovisa!

Fast jag undrar över hur titeln tilltalar läsarna i stort? När jag har rekommenderat boken för mina boknördiga vänner reagerar de som jag, min 20+-åriga dotter likaså. Fast titeln är, när man läst boken helt rimlig, syftar på ett gott råd som en av Lovisas vänner ger henne. Ett råd som hon följer.

Utgiven på Forum Förlag 2018. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *