Att starta eget förlag

– Våga göra det!
Det var Annika Hjerpes tips till alla som vill ge ut egna böcker. Hon har tillsammans med dottern Malin Benno Hjerpe startat förlaget Hallonfötter som ger ut barnböcker och på förmiddagen modererade jag ett seminarium om hur man går tilläga och hur man gör. Mycket administration blir det när man börjar med bokutgivning men konkret handlar det om att starta en enskild firma eller ett aktiebolag och sen skaffa sig ISBN-nummer. Jobbet med att skriva, redigera, korrekturläsa och layouta får man göra själv och hitta lämpligt tryckeri.

– En mycket dyr hobby, sa Annika Hjerpe när vi talade om ekonomin och att vara beredd på att lägga ner mycket tid i marknadsföring själv. Något man ändå får göra på många av de stora förlagen idag.

De gav också många tips om att använda sociala medier för att marknadsföra sina böcker, ta reda på vilka som är inköpare på de olika stora bokhandlarkedjorna och bearbeta dom. Att komma in i systemet kan vara en djungel och dyrt. Att lägga in sin bok på Förlagssystem kostar tretusen kronor. Per månad. Som litet och nystartat förlag är det en lyx man inte kan unna sig.

Att hitta andra ställen än traditionella bokhandlar för att sälja sin bok är också ett tips som förlaget Hallonfötter vill dela med sig av. Många böcker platsar i presenthandlar och liknande.

En stor dos mod, inte vara rädd för administration och mycket kreativitet krävs alltså för den som vill ge ut sina böcker själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *