Överlevnadstips och småbarnshandböcker

Har plöjt lite böcker om hur man får vardagen att fungera bättre med småbarn och blir mest beklämd.

Går först ut med boken Överlevnadstips för småbarnsmamman av journalisten Linda Nyberg och barnpsykologen Louise Hallin. Valet av titel är ju direkt olyckligt eftersom innehållet i allra högsta grad vänder sig även till småbarnspappan. Varför inte boken döptes till Överlevnadstips för småbarnsföräldrarna är ett mysterium?

Boken  är annars trevligt upplagd. Linda Nyberg ställer relevanta frågor till den rätt omdebatterade barnspsykologen Louise Hallin som svarar. Om man kan ha överseende med lite biologiskt humbugsnack kring instinkter, skillander mellan mammor och pappor, anknytning etc finns här ändå en del bra tips. Särskilt vad gäller matrutiner, vårda parrelation, vikten av att ha ett nätverk kring familjen och arbetsliv och karriär.

Småbarnshandboken är en bok som utlovar de 400 bästa tipsen i vardagen. Jag kanske väntade mig en massa mirakel men majoriteten är tips som är så självklara att man inte ens tänker på dem som tips. Trolldeg, rolig lek-väska för resor, hänga ett stycke tyg för barnvagnen för bättre lugn och ro. Ja, alla klassiker finns här. Lite tråkigt. Boken kom 2005. Idag tror jag Familjeliv fyller behovet av tips för föräldrarna.

En frisk fläkt är Skit i mössan. En bok som tar kål på en rad myter som man ständigt får höra som småbarnsförälder. En del är tråkiga, som att gravida inte alls behöver äta för två (bummer)  eller att barn som går eller pratar tidigt är extra smarta. Andra är klassiker som att man inte alls får kramp om man badar direkt efter maten.

Roligast är medicinkapitlet. Författarna Åsa Erlandsson och Eva Thimgren tar effektivt död på myter som att hälften av värmen går ut från kroppens huvud, att grönt snor skulle smitta mest eller att barn blir hyperaktiva av socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *