Prosa och marmelad hos Wahlström&Widstrand

Det är härligt att se hur det bubblar ute hos förlagen just nu. Jag vet i alla fall tre förlag som har träffar på gång med läsare och som vill bjuda in bloggare att träffa förlag och författare. Det blir en spännande vår som vi ska skriva om!

I veckan var det premiär för Wahlström&Widstrands bokcirkel Prosa & marmelad, en bokcirkel med after noon tea. Man hade bjudit in ett gäng bokbloggare och andra som fick varsitt ex av boken Repetitionen av Eleanor Catton. En suggestiv och annorlunda roman som utspelar sig på en teaterskola där man inte riktigt vet vad som är pjäs eller vad som är verklighet. Målgruppen är alla som vill känna sig lite smarta, sa bokens redaktör som också var på plats.

Bokcirkeldiskussionerna blev spännande och trots att varken jag eller Johanna hade hunnit läsa boken så var det kul att lyssna och jag blev jättesugen på att läsa boken.Det var väl uppstyrt. Man hade till och med skickat ut diskussionsfrågor inför träffen. Många kommenterade spåket, detaljer och klockrena metaforer.

Först fick vi ett glas bubbel och mingla i förlagets foajé och möjlighet att snacka lite med de andra bloggarna. Fick ansikten på ett par som jag har i flödet, jättekul! Hej It’s a literary thing och hej Dagens bok och hej Nattens bibliotek, hej The Book Pond till exempel. Andra kända ansikten som var där var Bokbiten och En och annan bok.

Det hela avslutades med en överaskningsgäst, Claes de Fair som berättade om ångesten inför recensionsdagen och sin nya bok Alla lyckliga familjer liknar varandra. Han var mycket rolig och inspirerande att lyssna på. Han berättade t ex om kopplingen av titeln till Tolstojs Ana Karenina och att han efter lanseringen av boken fått minst tre ex av boken i present av olika människor.

Boken handlar om en överklassfamilj där alla är djupt olyckliga och om hur det blivit viktigare att framstå som framgångsrik och lycklig snarare än att vara det på riktigt. Recension av boken kommer snart för det här vill vi självklart hinna med och läsa.

Jag tycker det är fantastiskt kul att förlagen och övriga bokbranschen vaknat och börjat se bokbloggarna som en kraft att räkna med. Det verkar ändå som att det vi skriver når ut till en bred grupp läsare och förlagen har insett goodwillen i att hålla sig vän med oss! Ta bara bokmässan som exempel där Bokbloggarna får en unik ställning i år genom att vara ambassadörer för mässan. Det är en win-win för alla parter.

Dessutom väcker det här sättet att bjuda in bloggare till läslust för oss. Jag hade nog varken läst Repetitionen eller Alla lyckliga familjer... om det inte vore för den här kvällen hos W&W. Nu blev jag jättesugen på båda. Tyvärr är det så att genom att skicka recensionsex med ett säljpapper till oss gör att det mesta hamnar oläst. I alla fall hos mig. Eftersom vi inte får betalt för att skriva Breakfast Book Club utan gör det här av lust och intresse och vi har familjer, heltidsjobb och andra åttagande, så läser vi också bara det som vi verkligen vill läsa.

En tidnings kulturredaktion kan recensera och välja på ett annat sätt eftersom deras skribenter gör detta på arbetstid och man kan också hålla en viss bredd. Jag vet att Bokhora också skrivit om det här för ett tag sen.

Det visar att vi ligger helt rätt i tiden. Bokcirklar och träffar IRL är det nya svarta!

Här är lite bilder tagna av Leo Ahlgren på Skugge&co som arrangerade tillställningen.

Fler bilder finns här.

Andra bloggare på plats var: Dilemma, Bokhyllan, Boktokig, Sladdertackans bokhörna med flera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *