Konsten att bokblogga – att skriva ett bra bokbloggsinlägg

Du bloggar nu och är en i bokbloggsgänget – men hur skriver man intressant och bra? Här kommer del 3 i vår bokbloggsskola.

Att blanda och ha en bra balans mellan bokrelaterat, recensioner och boktips är det bästa. Blanda högt och lågt – det gillar de flesta att läsa. Var personlig men inte privat. Och skriv inte för långa tätskrivna recensioner.

När man frågar runt lite så är det påfallande många bokbloggare och bokbloggsläsare som faktiskt inte läser recensioner av böcker särskilt noga. Särskilt inte innan man läst boken själv. De flesta recensioner läses av såna som själva redan läst boken. Avslöja däremot inte handling eller mördare utan att varna ordentligt först, om du nu måste avslöja det för diskussionens skull.

Ha gärna bilder på boken, särskilt om du tipsar om böcker eller recenserar. Bilder på bokomslag hittar du på förlagens hemsidor. Kolla efter pressbilder. Bokomslag är okej att publicera men andra bilder måste du ha tillstånd för.

Att skriva och tipsa om böcker inom samma tema är också populärt. T ex bra böcker om och från Kina eller biografier av artister eller böcker som utspelar sig på tåg.  Tipsa dock inte om alldeles för många böcker, skriv utförligt om tre till fem stycken och gör sedan en lista på övriga tips. Allt för många beskrivningar av olika böcker blir tjatigt och jobbigt att läsa. Har du mycket att säga om varje bok, dela hellre upp inlägget på flera inlägg eller gör en serie med olika tips.

Imorgon:
Hantera recensions-ex.

Läs också:
– Konsten att bokblogga – starta en blogg (del 1)
Konsten att bokblogga – Få besökare till bloggen (del 2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *