Supertanten

Jag har lite svårt att förhålla mig till Elin ”Grynet, ta ingen skit” Eks nya bok om tanter. Å ena sidan tycker jag att det är en fin bok som också ger tanten en slags återupprättelse. Man beskriver i inledningen tanten som en tuff tjej som vågar säga ifrån, som inte tar nån skit och som visar civilkurage. Hon vill höja tantens status berättar hon för TT Spektra. Det satsas inga pengar på tanter och hon ses som helt assexuell. Elin Ek vill att tant inte längre ska ses som ett skällsord.

Trots att den är fin, välgjord och humoristisk tycker jag att den samtidigt hyllar hemmafru-idealet med alla sin tips om hur man kokar långkok, syltar och saftar. Kan inte låta bli att fundera på hur  motsvarande farbror-bok  skulle se ut? Njea….det känns inte så där jättefräscht faktiskt.

Jag skulle egentligen ha varit med på premiären av Snittar & realiteter ikväll, after noon tea och bokcirkel om boken med Elin Ek, men sjuka barn höll mig hemma. Det ska bli spännande att läsa om vad de andra bokbloggarna som var där sa om boken.

TITEL: Supertanten FÖRFATTARE: Elin Ek. FÖRLAG: Bonnier Fakta.

4 svar på ”Supertanten”

  1. Jag hörde henne i radio häromveckan, och då var hon väldigt blek. Minns att jag tänkte för mig själv: ”Hon behöver pengar, det är därför”.
    (Inte för att jag ser något moraliskt fel att skriva för pengarnas skull, bara att det kändes lite ihåligt.)

  2. Tips på hur man kokar långkok, syltar och saftar är väl snarare en hyllning till miljömedvetenhet. Hur man själv kan ta tillvara på det naturen har att ge. Det är smart för miljön, ekonomin och din egen hälsa. Inget som endast hemmafruar kan göra utan även den manligaste mästerkocken. Jag ser det inte som en fråga om vem som gör det utan varför man gör det – det är hållbart och smart!

    http://hannasvirrvarr.blogspot.com/2011/11/om-den-provocerande-tanttrenden.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *