Älskaren – tävlingsdags

Vad är en klassiker? Jag lämnar ut frågan till mina elever som vrider och vänder på den i sina reflektioner. Något som är tidlöst, svarar någon, en roman som passar att läsa när som helst. Något som är så bra att man kan återvända till romanen om och om igen, säger en annan. Något som alla vet vad det är men ingen har läst, svarar en tredje sarkastiskt. Vad tycker du?

Här på BBC tittar vi närmare på fyra av de romaner som Bonnierpocket ger ut i sin klassikerserie i höst. Älskaren. Den allvarsamma leken. Den franske löjtnantens kvinna. Emma. Omslagen av Petra Börner är så vackra att det nästan inte går att bläddra upp första sidan för att läsa.

När jag läste den Älskaren första gången tänkte jag nästan omedelbart: ”nu läser jag ett mästerverk.” Marguerite Duras passionerade kärleksberättelse handlar om en 15-årig fransyska och en betydligt äldre kinesisk man. Platsen är Saigon. På färjan över Mekong-floden möter de varandra.

Jag har redan förstått. Jag vet något. Jag vet att det inte är kläderna som gör kvinnorna mer eller mindre vackra och inte skönhetsvård heller, varken salvornas pris eller smyckenas sällsynthet och värde. Jag vet att problemet ligger någon annanstans. Jag vet inte var. Jag vet bara att det inte är där kvinnorna tror.

I glimtar återges deras kärlekshistoria flätad med berättelser om flickans övriga liv. Hon hatar mamman som vill förstöra kärleksrelationen, hon sörjer sin förlorade lillebror. Duras rör sig ledigt i tid och berättarröster. Lika lätt flyter språket mellan bildspråk och konkretion. Ett mästerverk.

Tävlingen är avslutad. Vinnare är Narrastine. Maila din adress så skickar vi boken.

Vill du läsa Älskaren? Berätta då vad en klassiker är för dig här i kommentarerna. Bland svaren lottar jag ut boken.  Tävla fram till 12.00 i morgon fredag (9 / 9). Då bloggar vi (och tävlar ut) nästa klassiker  Den allvarsamma leken.

8 svar på ”Älskaren – tävlingsdags”

  1. En klassiker är för mig en bok som kan läsas om och om igen utan att förlora sin gnista. En bok som, trots att den kanske skrevs för hundra år sedan, känns tidlös tack vare de teman och ämnen som tas upp. Det är en klassiker för mig.

  2. Klassiker – ett sådant tveeggat begrepp. Sedan skoltiden är det tyvärr synonymt med tråkiga böcker som man måste läsa.

    Idag definierar jag begreppet betydligt vidare. En klassiker är en bok som jag kan läsa om och om och om igen utan att tröttna. En bok som håller i alla väder. Sedan spelar det ingen som helst roll om den är skriven idag, igår, för ett år sedan eller för hundra år sedan. Klassiker = Hållbarhet!

  3. För mig är en klassiker mötet mellan det som är tidlöst men som ändå beskrivs i en kontext. Jag tänker mig en bok som förmedlar en tideras samhällssyn och hur detta kan förstås i andra tider, med ett tillägg att förstå det ur ett annat perspektiv.

  4. För mig är en klassiker en bok som berör trots att den kan ha många år på nacken. En klassiker är ständigt aktuell.

  5. En klassiker för mig är en bok som berör ett tidlöst tema på ett sätt som gör att det kan beröra och förstås även en lång tid efter det att boken är skriven. En klassiker är också en bok som fyllt en viktig funktion som kulturbärare i ett visst samhälle, antingen för att boken i sig spelat roll eller för att den beskriver något som spelat stor roll.

  6. En klassiker är en bok som kan läsas även 50 år efter den skrivits och ändå kännas aktuell alt. ha mycket att ge på ett annat sätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *