Frihet & fruktan av Isobel Hadley-Kamptz

Vad är frihet och vad definerar liberalismen? Stora frågor som Isobel Hadley-Kamptz ställer i sin resonerande bok Frihet & fruktan – tankar om liberalism.

Jag läser den lite halvkoncentrerat i en solstol i Thailand. I split vision-läge då jag försöker läsa så mycket det går då minstingen sover och stora leker med pappa.
Den här boken förtjänar mer men jag får mersmak och flera tankar fastnar kvar länge.

Jag funderar till exempel på det hon skriver om kommersialisering. Hur vi inte längre bygger staden med stadsplanerare som noga planerar varje gångstråk och park utan att det är mer kommersiella intressen och byggföretag som styr. Hur friheten för små handlare att öppna butiker har inskränkts för att det nu mera nästan enbart är stora gallerior som byggs där alternativa butiker inte har råd att hyra lokal. Vi kanske har fler ställen att handla på men det är samma gamla stora kedjor vi möts av överallt.

På samma sätt bygger vi stora arenor för att kunna ta emot världsartister som Madonna men de små kvarterskrogarna får inget tillstånd att spela musik och små band och artister får svårare att ta sig fram.

Andra saker som hon tar upp är kvinnors frihet, aborträtten som skiljer sig åt i olika länder. Vissa förespråkare i USA vill ha full aborträtt till vecka 40 medans andra länder förbjuder abort från dag ett. Vad är frihet och vilken rätt har vi att bestämma över ett ofött liv.

Boken är som sagt mycket spännande och tänkvärd och ett självklart julklappstips tycker jag till alla dem som gillar att fundera.

Det enda jag saknar är referenser och noter. Vissa saker och påstående skulle jag vilja kolla upp och tyvärr blir en del hängande i luften därför.

Boken ges ut av Natur & kultur och kom i början av oktober i år.

Ett svar på ”Frihet & fruktan av Isobel Hadley-Kamptz”

  1. Det låter intressant, och jag gillar en annan bok av henne, så det är väl bäst att snoka upp ett exemplar och läsa! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *