Om egenutgivning…

Vi var några stycken som samlades på Bokresan för att prata om att ge ut böcker själv på eget förlag. Undertecknad, Petra, som gett ut boken Att flaskmata på Ett annat förlag och Anitha Östlund som gett ut Papperskärvor och Tre änglar och tre mirakel med hjälp av Print-On-Demand berättade om jobbet, utgivningen och marknadsföringen. Och här är crash coursen:

1. Skriv boken!
Skriv, skriv, skriv. Ner på rumpan och skriv.
Ett tips är att strunta i att bry sig om hur det blir. Att bara koncentrera sig på att få ner brödtext, få ihop alla delar och skeenden som ska vara med i boken. Att skriva ett synopsis är en bra förberedelse och en bra stomme för att inte glömma bort något. Researcha och skriv, resarcha och skriv.

2. Redigera boken!
Nu är det dags att fixa till språket, fila på formuleringarna och se till att alla delar hänger ihop och att det inte blir logiska luckor i en berättelse eller att alla delar i en fackbok får sin rätta plats. Antingen lämnar du bort texten för redigering till en tryckfärdig inlaga eller så gör du det själv i ett redigeringsprogram som t ex Indesign. Fundera över hur du vill att omslaget ska se ut, baksidestext, bilder, färger, form, typsnitt. Gör det själv eller lämna till ett proffs eller duktig människa.

3. Hur ska boken ges ut?
Det finns två sätt att ge ut sin egen bok. Trycka själv eller Print-on-demand, det finns för- och nackdelar med båda sätten.

Trycka själv.
Genom att trycka själv bestämmer du hur stor upplaga du tror att du kommer att sälja och trycker t ex upp 300, 500, 1000 eller 2000 böcker via ett tryckeri. Ju fler du trycker desto billigare blir det per bok men du riskerar att stå med många osålda böcker om ingen vill köpa din bok.

– det är dyrt och du får ligga ute med pengar själv som du inte vet om du får tillbaka
– du måste ombesörja all distribution själv, posta böcker och hålla lager
– du måste se till att du hamnar i lämpliga register där bokhandlarna köper ifrån och hålla i kontakter med olika inköpare
+ bokens slutpris blir billigare till kund
+ det är roligt att ha sitt eget förlag
+ du får mer vinst ner i fickan själv

Print-on-demand:
Med print-on-demand skickar du in dina färdiga tryckfiler till ett print-on-demand-företag som sen ombesörjer tryck och distrubition. När en kund beställer boken går en beställning till tryckeriet som trycker upp ett exemplar och skickar till kunden.
– det kan ta lång tid från att kunden beställt tills de har boken i handen, två veckor är inte ovanligt
– det är dyrt per bok, från 69-79 kronor i grundavgift per bok. Det gör att boken blir dyrare till kund och du får mindre mellanskillad och tjänar mindre per bok
+ du slipper hålla lager och distrubition och skicka ut böcker
+ mot en avgift kan pod-företaget administrera så att boken hamnar i alla register och databaser

4. Marknadsföra boken!
Här gäller det att vara kreativ och sticka ut så att man når ut med sin bok i mediebruset!

Några bra länkar:

Skrivforum
Skrivpuff
Kapitel1
Bokdebutanten
1 av 3
Skriva böcker

Tryck själv:
Scandinavian Books

Print-on-demand:
Vulkan
Publit
Papertalk

Övrigt:
Hoi

Fler bra länkar hittar du hos Anitha…


Några egenutgivare hade skickat med böcker för försäljning till Bokresan!
Vill du veta mer? Kontakta Petra Jankov Picha.

3 svar på ”Om egenutgivning…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *