Styggelsen

Att vakna tidigt och läsa ut den här romanen i ensamhet, nej jag rekommenderar mig inte det igen. Jag håller den långt ifrån mig, läser vissa passager snabbt och undvikande. Det är otäckt och äckligt. Riktigt äckligt.  Ändå tror jag att det är värre att inte läsa än att låta bli.  Men när jag slår ihop boken är jag bara delvis lättad och jag tänker att om jag bara bloggar om den snabbt som fan kan jag få den ur blodet.

Det är Amanda Hellbergs första roman Styggelsen som är min morgonläsning. Den handlar om den unga flickan Singa som har klärvoajanta förmågor. Tillsammans med sin pappa uppträder hon på marknader och med spektakulära specialeffekter kryddar hon sin synskhet. Publiken häpnar. Snart får en kvinna, Eva, höra talas om den unga flickans begåvning. Eva har tillsammans med sin bror en spiritistisk församling och de bestämmer sig för kidnappa flickan. Under vidriga omständigheter utnyttjar de Singa för sina egna syften.

Fyrtio år senare möter vi Maja Grå som städar på ett äldreboende. Genom tidsrymden får hon kontakt med Singa och blir ställföreträdare för att ge den hämnd Singa aldrig kunde ge. Jag som inte gärna vill bli rädd av böcker tycker faktiskt om det otäcka, framför allt i Maja-Grå-delen. Däremot har jag svårare för skräckel med metallkrokar och kroppsvätskor. Usch. Historien är berättad med ett bildligt nästan gammaldags språk som gör att jag måste läsa riktigt sakta. Det passar utmärkt för berättelsen och bygger upp det otäcka så bra.  Frågar ni mig så skulle Maja-Grå-delen få ta mycket mera plats. Nu slutar den för snabbt. Jag har förstått att hon dyker upp igen i Hellbergs senaste. Så snart jag har hämtat mig ska jag nog läsa den också.

Styggelsen. Amanda Hellberg. Utgiven av bokförlaget h:ström 2008.

3 svar på ”Styggelsen”

  1. Hon dyker upp igen i ”Döden på en blek häst” (Maja Grå) och för tredje gången i senaste ”Tistelblomman”! (:

  2. Jag har också läst Styggelsen, men jag kommer knappt ihåg Maja Grå… Däremot berättelsen om Singa och de onda syskonen… *ryser* Men du, mitt april-boktips till dig blir en bok som jag bara har några sidor kvar i och som jag tycker är mycket läsvärd. Den heter ”Friheten förde oss hit” och författaren är Gunnar Ardelius. Den handlar om en familj som reser till Liberia på 60-talet för att arbeta för ett svenskt gruvföretag. Mycket, mycket bra. Det ska bli spännade att höra vad du tycker!

    1. >> Fru E. Tack! Den ska jag skaffa omedelbart. Jag har läst ett par ungdomsböcker av Ardelius så det ska blir bra att läsa den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *