Att sortera sina böcker

Ni missar väl inte att läsa våra frukostintervjuer? Bland boktips och frukostinspiration får vi också veta hur böcker kan sorteras. Läs och lockas till sommar-ommöblering i hyllorna nu. Det kan komma en dag när det regnar.

 

Hur sorterar du dina böcker?
Mariette Glodeck

Inte, är väl svaret på den frågan. De ligger, de står, de staplas och trycks in i en fasansfull oordning. Sedan hittar man dem aldrig igen. Det är helt idiotiskt. Likväl framhärdar jag med vansinnet.

Mattias Boström
Sherlock Holmes-böckerna (uppemot 1500 stycken) står hyfsat sorterade i olika kategorier: svenska utgåvor, utgåvor på andra språk, Conan Doyles övriga skrifter, parodier/pastischer och fackböcker. Men riktigt bra inbördes ordning på dem orkar jag inte längre ha. Och för att få in maximerat antal böcker i dubbla led och liggande ovanpå, så måste de delvis var storleksindelade. Sen har jag förstås alla böcker om Stockholm vid sekelskiftet i en egen Billy och om svensk underhållningshistoria i en annan. Och så finns det några mer skönlitterära hyllor som är lite mer blandning av mina och hustruns böcker. Över huvud taget var bokhyllefrågan det viktigaste när vi letade villa. Det första vi gjorde vid varje husvisning var att mäta om vi kunde få in 21 Billy. Sedan dess har vi på något mirakulöst sätt hittat nya uppfinningsrika sätt att få in fler bokhyllor i vårt hem. Expedit-hyllorna med 2×2 fack är t ex perfekta att ha under fönstren och rymmer väldigt lätt dubbla led med böcker.

Hillevi Wahl
Efter barnens längd, viktigast högst, inte så viktiga längst ner.

Åsa Selling
Jag sorterade dem på färg tills jag blev en ärbar gift kvinna och min man körde alfabetisk ordning på vår gemensamma bokhylla.

Anders Bolling
Inte alls, skulle jag säga. Möjligen tematiskt. Definitivt inte i författarordning.

Bia Sigge
Inte alls. De ligger i högar eller trycks in i den hylla där det verkar finnas ett litet utrymme.

Susanna Alakoski
Rörigt, men försöker ställa böcker i sektionerna: poesi, feminism, klass, ordböcker, fakta, romaner. Men högarna på golvet växer hela tiden och överallt ligger det instoppade böcker. Mina fönsterbräden börjar också fungera som bokhyllor, det är inte bra för blommorna.

Agnes Hellström
I färgordning, givetvis :)

Lova Meister
Skönlitteraturen står för närvarande sorterad efter författarnationalitet (kronologiskt inom varje sektion) och facklitteraturen efter ämnesområde.

Varg Gyllander
Efter storlek och färg.  Men ger hela tiden bort skönlitterära böcker, de flesta signerade, så det är mest fackböcker, bilderböcker, kokböcker och böcker med snygga ryggar som blir kvar.

Pernilla Alm
1) I ämnes- eller kategoriordning. T.ex. står alla uppslagsverk för sig. Alla pocket för sig. Alla ungdomsböcker för sig. Alla engelska och spanska böcker för sig. Facklitteratur för sig. Osv.
2) I storleksordning. En gång i tiden hade jag dem i bokstavsordning men det såg så stökigt ut.
Nuförtiden har jag en tredje kategori också.
3)Högarna. De olästa.

Förresten har jag en specialbokylla också. Där står böcker som är speciella för mig. Skrivna av vänner, och signerade. Den har också ett stort hål – den väntar på mina friex av min egen bok.

Casia Bromberg
Jag har en hylla bara för poesi och självbiografier, framför allt för att dessa är sådana jag oftast läser och behöver något ifrån.
Sen har jag en hylla för konstböcker och en liten hylla för böcker jag vill ge bort till personer som jag haft i åtanke under läsningen.

Posy Simmonds
Fråga inte. Allting är i en salig röra och det ligger högar av böcker i travar på golvet överallt.

Madeleine Hessérus
Tyvärr enligt kaosprincipen, vilket ger mig förfärligt mycket arbete när jag är på jakt efter en bok jag behöver – men desto gladare blir jag när den oförmodat dyker upp.

Nu tar frukostintervjuerna  sommarlov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *