Anne Charlotte Leffler och Tove Leffler

Tove Leffler har skrivit romanen Den kärleken om författaren Anne Charlotte Leffler. Romanen utspelar sig på 1880-talet och parallellt med Anne Charlotte Lefflers spännande liv finns Tove Lefflers nutida resor i sin avlägsna släktings fotspår. När jag läste den för ett par år sedan gjorde jag det ihop med Anneli Jordahsl bok om Ellen Key, vilket är en väldigt lyckad kombination.

Såväl Den kärleken som Jag skulle vara din hund… står alldeles utmärkt på egna ben. Men att parallell-läsa, eller läsa intertextuellt om jag ska vara ordentlig, är toppen. Att göra så, att läsa en bit i taget i respektive bok, ger en ny läsupplevelse. Vissa centrala teman förstärks när man ser dem i ljuset av något annat. Det är som att 1 + 1 blir 3. En tredje bok, skapad av mig själv. Prova!

Idag har jag haft förmånen att höra Tove L berätta om Anne Charlotte L. Mycket spännande och klokt. Dessutom presenterade hon en väldigt intressant webbplats. Se här: http://nordicwomensliterature.net/sv

Jag letade runt lite efter novellen Aurore Bunge, som säkert är bra att parallell-läsa med Fröken Julie. Jag hittade den här. Den får bli min kvällslektyr, efter första halvlek.

—–

Läs hela min bloggy om Den kärleken och Jag skulle vara din hund...

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *