Köpa e-bok

Hos Bokus kan man inte köpa e-bok till sin iPad utan att gå vida Dito. Väl där måste man betala boken med kort. För att betala med kort har Handelsbanken bestämt att man måste sitt kort och ha sin dosa. Det kanske är Bokus som bestämt det, jag vet inte. Jag vet bara att det är oerhört irriterande att inte kunna köpa e-boken man vill ha direkt eftersom jag råkar befinna mig några kilometer från min bankdosa.

Men även om bankdosan faktiskt hade legat bara några meter bort är risken rätt stor att jag från min plats i läsfåtöljen, soffan eller hängmattan faktiskt istället valt att gå in på AdLibris och handla e-boken där istället eftersom jag där till och med kan köpa e-boken på faktura och slipper knappa in långa krångliga kortnummer utan bara kan klick-klicka hem boken till iPaden och börja läsa utan att behöva vare sig bankkort eller bankdosa. Extra plus för att det inte ens tillkom några fakturaavgifter (vilket jag faktiskt varit beredd att betala extra för just för att slippa resa mig och leta rätt på den där bankdosan).

Det är semestertider för tusan.

Och boken jag köpte? Modershjärtat, den femte delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund, av Katerina Janouch.

UPPDATERAT: Att dosan måste användas är Handelsbankens idé och inte Bokus.

7 svar på ”Köpa e-bok”

 1. Om förlagen bara kunde få tummen ur och sälja via iBooks så är problemet löst.

  Varför inte liksom? Finns säkert någon dum anledning som bara är dålig för oss kunder.

 2. Jag såg Bokus svar. Och? Då får man väl pröva andra vägar. Det är ju Bokus kunder som påverkas.

 3. Hej Petra!
  För att göra det så smidigt som möjligt att betala på dito.se så har vi gjort så att du bara behöver registrera ditt kontokort en enda gång och kan sedan enkelt köpa e-böcker på ditt dito-konto bara genom att bekräfta med ditt lösenord. På så sätt tycker vi att vi skapat en enkel lösning där du slipper hålla reda på och hantera fakturor etc.

  Har du en bank som kräver bankdosa kanske du kan kolla om de har alternativa och smidigare säkerhetslösningar för dig? Skandiabanken t ex använder ett särskilt lösenord (istället för en bankdosa) för att du ska kunna verifiera att just du (och ingen annan) vill göra en kortbetalning med ditt kort på nätet.

  Jag har faktiskt just mailat Handelsbanken själv för att höra om de inte har smidigare lösningar på gång, kanske en iPhone-app eller engångskoder via SMS, istället för bankdosa.

  Trevlig sommar!
  Marcos Widung – Utvecklingsansvarig på dito

 4. Svaret från Handelsbanken var att de kräver att man har sin kortläsare. Men man kan beställa extra kortläsare gratis om man vill ha på jobbet och i sommarstugan t ex.

  Alternativet är att överväga annan kortutgivare . Om du t ex har MedMera VISA-kort (se http://www.coop.se/medmera-kortet/skaffa-medmera-kort/coop-medmera-visa/) så samlar du återbäring på 1,5% på varje köp du gör på dito.se, bokus.com eller på Akademibokhandeln.

  Hoppas det gav lite bra tips!
  Marcos Widung – Utvecklingsansvarig på dito

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *