Aftonstjärnan

Om kvällarna läser jag Aftonstjärnan. Romanen med det vackra namnet är lugn och meditativ att vila i, sitt ämne till trots. Det tre vuxna syskonen städar i Skogshuset, det älskade sommarhuset som nu ska säljas. Mor är död. Kvar finns bara hennes saker och alla minnen. Parallellt med våndan kring huset tar författaren oss tillbaka ett halvår i tiden när mamma blir allt sjukare. Alla tre barn har ett innerligt och nära förhållande till sin mor. Hon har haft en stor och given plats i deras liv. Vad ska nu fylla det? Det otänkbara  – att sälja Skogshuset – blir nödvändigt och spelar det ändå någon roll. Och kanske är det där som frigörelsen finns.  För vad är Skogshuset utan mor.

Den här romanen påminner till intrigen om Sommarhuset, Anna Fredrikssons debutroman. Men där syskonen var helt oense i Sommarhuset är de i Aftonstjärnan överens och ingen sådan dramaturgisk konflikt är nödvändig. Det centrala i Aftonstjärnan är relationen mellan mamma och barn och den är vackert och närmast filosofiskt skildrad.

En intressant tidsmarkör är att alla röker. Även när mamma ligger cancersjuk tänder folk en cigg för att lugna nerverna och det är helt självklart!

Aftonstjärnan. Dea Trier Mørch. Utgiven av Tiden förlag 1982.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *