Frukostintervjun: Hans-Olov Öberg

Hans-Olov Öberg är författare och förlagschef på Kalla Kulor. Nu har han kommit ut med sin nya roman Någon att lita på. Nu vill vi veta allt om frukostvanorna.

Godmorgon Hans-Olov ! Vad äter du till frukost?

God morgon! Jag inleder dagen med ägg, bacon, bönor och två koppar stark espresso från Pascucci.

Det låter gott. Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?
Kalla mig trygghetsnarkoman, jag inleder dagen med alla dagstidningar jag kommer över.

En bra morgonroman, vad kan det vara?
En bra morgonroman förstör med nödvändighet hela den verklighetsorienterade delen av dagen. Jag kommer ibland in i stim där det är LIVSFARLIGT att öppna boken jag läser – jag är nattuggleläsare i huvudsak – på morgonen. Senast det var sådär alldeles riktigt tokfara på taket var förra sommaren när jag svepte i mig hela Game-of-Thrones-pentalogin. DÅ förekom det att min dotter gick till jobbet på morgonen med mig i morgonrock i läsfåtöljen och hittade mig i exakt samma ställning, bara tre koppar kaffe tyngre åtta timmar senare. Så en bra morgonroman… skulle egentligen vara en dålig roman… min karaktär pallar inte mer.

Wow! Fantastisk definition av en morgonroman. Vad läser du just nu?
Just nu är jag mellan böcker, läste ut ”Vulture Point” av John Burdett – alldeles fantastisk spänningsroman i Thailandsmiljö i natt.Är det en typisk bok för dig?Ja, den är jättetypisk. Spänningsroman. Exotisk miljö. Underfundigt skriven. Udda intrig. Älskar!

Vad använder du som bokmärke?
Ett spelkort: Klöver Kung. Kan du gissa varför?

Jag  grubblar som tusan och har två möjliga anledningar. Den ena handlar intrigen i en viss roman med samma namn. Men jag ska fråga dig på i morgon på bokmässan. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?
Ett riktigt nördsystem. Mina favoritförfattare – t ex Elmore Leonard och P.G. Wodehouse får bästa ytorna och där står alla deras böcker samlade. Sedan har jag one-night-reads som hamnar i storleksordning. Musikbiografierna har några egna hyllor. Och till sist har vi några väldigt snygga (och lästa, jag lovar) läderband som liksom både är förvarade och displejade mellan bokstöd från Kenya i form av ytterst charmiga noshörningar.

One-night-reads! Det låter lockande. Skicka en lista! Tack Hans-Olov för intervjun och ha en fortsatt fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *