Bokresan – min egen resumé

bokresanDet var på en brunch för ett par år sedan som Petra och jag kom på att vi ville åka iväg en hel helg och bara läsa och prata böcker. Vi kunde bjuda med oss några stycken, kom vi på, och ha som en korsning av ett litet litet bokhore-kollo och ett litet litet Sweden Social Web Camp.  Inget märkvärdigt ville vi ha. Kanske inte tält, men ett enkelt pörte i skogen, samt slippa laga mat.. Vill nån åka med oss på knytkonferens, undrade vi osäkert? Sen hittade vi Syninge konferens, som föralldel inte är ett enkelt pörte men som ligger på landet samt lagar god mat, och då gick vi ut med en fråga: Nån som har lust? Och visst var det så! Förra året var vi dryga tjugo som åkte och i år några fler.

En av grundtankarna med bokresan är att det alltid ska finnas något att göra för den som vill men att alla gör som och vad de vill. Den här resan hade vi tillsammans med resenärerna meckat ihop en fin räcka programpunkter. Vi har skrivit om några, men här kommer en sammanfattning.

På lördagsmorgonen talade vi om Barnböcker för mycket små läsare, tillsammans med Eva Emmelin (vars bilder som syns här). Efter det kom ett pass om ungdomsböcker där tjugo goda läsare resonerade om vad  ungdomsböckerna har som inte andra böcker har. Enligt O har sammanfattat både diskussion och böcker.

Efter lunch fick vi besök av Valle Wigers som berättade om hur är att vara författare och debutera.  Hans roman God natt, oktober blev en bra bok att läsa för många redan samma dag. Läs om det här och här! I morgon kommer en recension av hans roman.

Att lyssna är det nya läsa, säger ett ljudboksförlag lite kaxigt. Är det sant? Vilka för- och nackdelar finns med att läsa böcker med öronen? Vilka inläsare är bäst? Det resonerade vi om en timme. En av resenärerna, Kerstin Sundmark, är påläst och gav oss en bra genomgång om läget och marknaden. Vi var både ja! och nja! till att lyssna. Vi provade Storytel som i min iPhone kan ställas i snabbläsning om man har bråttom och som har ett enastående utbud av böcker. Från A nice noise lyssnar vi på Memorandum och Allt jag önskar mig.  Lyssna till gamla OOOFradio om ljudböcker, förresten!

Lördagssejourerna avslutades med Sex i böcker är hett där Suzann Larsdotter tog hand om det hela. Läs hennes bloggy!

Söndagsmorgon med Breakfast Book Club och vi pratade om  Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling. Efter det satt vi i solskenet och pratade om gamla böcker.

Och jag är alldeles alldeles övertygad om att det blir en resa nästa år igen.

 

4 svar på ”Bokresan – min egen resumé”

  1. Det gläder mig att du är övertygad om att det blir en bokresa nästa år – det är jag med 🙂 För så bra som ni ordnat det här, kan ingen annan ordna det.

    Kan berätta att jag norpade Tordyveln flyger som ljudbok när jag var på biblan i veckan – den kom ju upp när vi pratade ungdomsböcker. På samma bibliotek fick jag också tag i Dom blåa är fejk som jag nu roar mig med. Tack för det tipset – och många, många fler!

    Förresten Ann.Sofie: minns du titeln på den där boken om hur man klarar kriget, från DN:S förlag???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *