Om du får det här brevet

IMG_8888Jag tycker om brev. Riktiga Brev med handskriven adress på kuvertet och frimärke, och som man får promenera till en gul eller blå brevlåda med. Fördelen med såna är att man kan stoppa ner inte bara själva brevet, utan också tablettaskar eller tidningsurklipp.

Saligen avlidna mormor var en flitig brevskrivare. Några rader om dagsläget i staden Idag har jag cyklat till i skogen och letat lingon, ett klipp från lokaltidningen och så en tjuga för att köpa mig något gott. Såna brev fick nästan varje vecka och jag köpte alltid en glass för pengen, trots att jag sedan länge försörjde mig själv.

Att läsa en roman om brev låter självklart lockande. Länge tjusas jag av hela idén med postmästare Iris som ordentligt styr postkontoret i den lilla staden på Cape Cod. Att hon och doktorns fru, Emma, tillsammans med stadens invånare får ge röst åt amerikanskt hållning till kriget i Europa 1940. Ska vi eller ska vi inte gå med? Från Europa rapporterar Frankie Bard

Det är så här kriget river ner det regelbundna, stabila livet som vi har byggt upp till skydd mot vargen utanför dörren. För vargen är inte hunger, den är olyckan – det fasansfulla, dödliga misstaget att svänga vänster för att gå till närmaste tunnelbanestation i stället för att svänga höger och ta den långa vägen runt. […] Det är är Frankie Bard i London. God natt.

Frankies radioutsändningar ger lyssnarna nerv och närvaro till blitzens London och många får en starkare inblick av vad som händer på andra sidan Atlanten. Andra storknar. Stänger av. Låter bli att lyssna. Låter bli att orka uppröras gång på gång. Vad har det där med oss att göra?

Att lyssna till hur samtalen kunde låta i en amerikansk småstad, det gillar jag mycket i den här romanen. Likaså Frankies grävande och rapporterande från London och Frankrike. Men romanen tappar styrfart ibland och jag kommer på mig själv att tänka på annat när jag tycker att jag läser.

Breven då? Jo, det finns brev. Viktiga brev. Brev som skrivs varje dag från London och som plötsligt slutar komma. Brev som ligger i lådor och väntar på att få lämnas fram om det omöjliga ändå blir möjligt. Brev som börjar Om du får det här brevet...

Om du får det här brevet. Sarah Blake. Utgiven 2010. På svenska av Bazar 2013.

4 svar på ”Om du får det här brevet”

  1. Tack för det här tipset! Ska genast kolla!

    Minns du att jag på Bokresan nämnde att jag alltid har en brevroman på gång. De kan bli något enahanda att sträckläsa, men är perfekta att läsa några kapitel ur då och då. Just nu håller jag på med Groucho Marx brev till dottern. Inte bara haha-roligt, utan även funderingar, råd och annat som en far kan ha. En favorit är Dear Lupin av Roger Mortimer, som bara finns på engelska. Den blev så uppskattad att sonens (Lumpy) systrar nu givit ut böcker med pappans brev till dem. Jag ska köpa de böckerna! Du får gärna låna om du vill!

    Ha det gott i läsvilstolen!

    1. Åh, vilka bra boktips! Brevromaner låter ju väldigt fint. Vi hörs när hösten kommer (om tusen år alltså…)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *