En repris till – sommarenkät

Men oj vilken bra enkät! Mina svar från sommaren 2011 står sig hur bra som helst dessutom.

Om du för en dag fick hoppa in i en bok, och leva där- vilken bok skulle du välja?
Livet – en bruksanvisning av Georges Perec. Jag flyttar in i en av vindsvåningarna. Orlowskas kanske.

Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag läser nästan alltid tre böcker i taget. Just nu håller jag på med Erövrarna av P A Fogelström och Bastarden från Istanbul av Elif Shafak. Och ikväll kommer jag att börja med Reading in bed av Sue Gee.

Jag läser fortfarande tre böcker i taget. Just nu är det Åsa Nilsonnes En passande död, Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser och Krokodilernas gula ögon av Katherine Pancol.

Hur får du oftast boktips?
Jag tittar vad folk läser på stan och går ofta in i boklådorna. Annat bra är bokbloggarnas twitterflöden och nyhetsmeddelanden från förlagen .

Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?
Svårt. De böcker som numera står i hyllorna är utvalda. Jag har gallrat hårt de senaste fyra åren. De får gå i takt med att elden falnar. Ingen nämnd och ingen glömd.

Ännu svårare nu. Jag har gallrat ännu mer och har i stort sett bara godbitar kvar i hyllorna. Så jag kör i bokstavsordning.

Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?
Livet – en bruksanvisning, igen! Beskriver människan, hennes estetik samt önskan att ordna och strukturera tillvaron.

Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?
Jag vill förstås svara Livet en bruksanvisning. Men för att variera mig lite vill jag bli bästis med Sibylla i Helen DeWitts Den siste samurajen. Vi umgås och jag lär mig nya språk.

Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?
Uffe, vill du gifta dig mig?

Om du skulle skriva en egen bok- vad skulle den handla om?
Om döden. Ett stort intresseområde. Inte så bisarrt som det låter, det vet ni.

Vilken typ av böcker behövs det fler av?
Nyanserade böcker om framtiden. Typ Apokalypsens gosiga mörker.

Finaste budskapet från en bok du har läst?
Ingen aning. Gillar inte budskap.

De här frågorna kommer från Bokclara och när JoL svarade på dem fick hon tre extrafrågor från Fia Filur. Jag svarar på dem också.

En person som du gärna vill trycka upp mot väggen och hångla med är på besök. Vilken bok ger du till personen för att impa/komma i stämning/visa hur bäst du är?

Jag ger honom Grapefruit av Yoko Ono.

Du är ensam med en främmande människa i hissen/sängen/bussen. Vilken bok börjar du prata om för att lätta upp den tryckta stämningen?

Läste du Kalle Anka-pocket som ung?

Om du måste välja mellan att läsa en bok från början till slut men bara varannan sida, eller från slutet till början kapitel för kapitel. Vilket väljer du?

Ibland läser jag faktiskt så, varannan sida, om jag tycker boken är för blabbig och mångordig. Jag kan ta fram pennan och stryka onödiga partier. Men jag här svarar jag: från slutet till början, det låter kul. Missa inte Julio Cortazár Hoppa hage. En fantastisk bok som läses enligt ett sinnrikt system.

Jag frågar Camilla frågorna – svarar du?

Ett svar på ”En repris till – sommarenkät”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *