Bokgeografi Frankrike

Linda O på Litteraturmagazinet kör bokgeografi Frankrike. Eftersom jag praktiskt taget är fransyska hugger jag direkt.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Just nu läser jag Sorgens förvirring av Laurence Tardieu. Jag är ännu ganska i början, men det inledande kan jag bjuda på.

Du vill inte att jag skriver den här boken. Det har du sagt. Du har bett mig om det.

Av samma författare läste jag ett av mitt livs topp-böcker Eftersom ingenting varar. Jag påminner om Marie Darrieussecq vars White också är en fantastisk bok.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Frankrike. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Min absoluta favoritförfattare av fransk börd är Georges Perec. Han dog för åratal sedan, bara 45 år gammal. Livet – en bruksanvisning är en bok som är makalös i alla betydelser. Jag kan inte komma på någon smartare författare än Georges Perec, som samtidigt är läsvärd. Den senaste jag läst av honom är Rummets gränser. Den är så särskild att jag inte kunnat förmå mig till en bloggy om den.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag skulle vilja läsa Patrick Cauvin, Åtta dagar om sommaren. Men framförallt skulle jag vilja läsa samtida ungdomsromaner, på franska. Men det verkar som förgjort.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.

Då vill jag göra det lätt för mig genom att länka till Mrs B:s franska film-lista som jag nu har som min!

Ett svar på ”Bokgeografi Frankrike”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *