Ik Zlatan

Gillar man Zlatan och gillar man fotboll är den här ett måste. Du får lära känna Zlatan och vem han är och hans bakgrund och hans digra fotbollshistoria. Egentligen vet jag inte om något särskilt nytt kommer fram men det är ganska underhållande och intressant med alla turer i köpandet och säljandet av spelare mellan klubbar och även hur olika mentalitet och kultur det är i de olika klubbarna som Zlatan spelar i. Men jag måste erkänna att jag ibland skummar lite när fotbollsnörderiet blir för stort.

ik zlatanSå skriver Petra om  storsäljaren Jag är Zlatan Ibrahimovic. Boken som fick eboks-utlåningen att skjuta i höjden på biblioteken och spräcka deras budgetar. Det som också är intressant med boken är att David Lagercrantz fångar ton och språk hos Zlatan så perfekt. Jag ”hör” Zlatan när jag läser boken.

Jag har ingenting att förlora. Jag gav allt. Jag bara smällde på, och givetvis, jag märkte, de snackade om mig. “Vem tror han att han är” och sånt, och jag mumlade:”Far åt helvete!”och fortsatte bara. Jag tricksade på.

LL-Förlaget gav snart ut en lättlast Zlatan-bok som också blev en storsäljare. ”En lättläst bok från LL-förlaget har ett tydligt innehåll, språket är konkret och vardagligt utan att bli färglöst. Böckerna är ofta illustrerade, typsnittet är lättläst och den grafiska formen tydlig med mycket luft kring text och bild.” skriver de på sin webbplats.

Hur går det nu med språket? tänkte jag när jag började läsa Jag är Zlatan och det var spännande att se om tonen och drivet skulle finnas kvar i den här mer lättlästa versionen. Men faktum är att jag hör Zlatan på nästan samma sätt – det imponeras jag att återberättaren Mats Wänblad lyckas med.

Jag gav allt. Jag bara smällde på. Jag har ingenting att förlora. Jag tricksade och spelade tuffa killen.

Varje kapitel har en rubrik som Jag tände på en sekund, De skrek: Passa då Zlatan! som också gör att läsaren hålls kvar i den dramatik som en fotbollsmatch eller en fotbollsspelares liv kan vara. Sidorna är luftiga och texterna är ordnade i korta stycken om ca 5-6 rader samt blankrad mellan varje del Det finns en hel del dialog. Meningslängden är betydligt kortare och dynamiken i boken ligger också i variationen mellan korta och långa meningar.

Jag är Zlatan.  Zlatan Ibrahimovic, David Lagercrantz.  Återberättare: Mats Wänblad. Utgiven på LL-förlaget 2012.

_____

Min bild är tagen på Schiphol, flygplatsen i Amsterdam, där man också gillar Zlatan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *