Bokgeografi Finland

Alldeles nyss skrev jag till Jessica Bokbabbel att jag så gott som är helsingforsare. Som jag gillar den staden! Men nu är ju inte Finland enbart sin huvudstad så att utmana mig själv på enligt Os bokgeografi om landet blir bra.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
En av mina bästa böcker är Du eller aldrig av Malin Kivelä. Utspelar sig i ett vintrigt Helsingfors och nu undrar jag varför jag inte läste om den när jag var i staden senast. Jag uppskattar också Tanten och krokodilen av Marete Mazzarella som handlar om allt möjligt. Om livet, om skrivande, om att åldras. Riktigt bra.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Mia Berner var gift med den finländske författaren Pentti Saarikoski. Hennes bok PS från ett sorgeår handlar om Saarikoskis texter, deras samtal och deras liv. Det är skrivet under Berners första sorgeår efter hans död.

Jag fascinerades av flera saker:
1. Saarikoskis poesi. Vardagsnära och vacker.
2. Deras intellektuella samtal. Det måste vara härligt. Och svårt.
3. Hur Mia Berner får stå för hela hushållsarbetet, låter hans konstnärskap gå före allt annat, alltid bär bagaget åt dem båda när de är ute och reser (”Pentti bar aldrig några väskor”) samt står ut med hans supande.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Den här punkten har jag grubblat över. Hur dålig koll har jag på finska författare? Mycket dålig koll. En bok jag har köpt efter att ha läst den här genomgången är Människan som skalv av Christer Kihlman.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.
I Finland undervisar man eleverna i antingen livsåskådningskunskap eller religionskunskap, beroende på om de tillhör en religiöst samfund eller ej. Det tycker jag är intressant och jag lägger ner en del tid på att grubbla över för- och nackdelar.

2 svar på ”Bokgeografi Finland”

  1. Lyckades få tag på Nu eller aldrig på Bokbörsen, men sedan har den fallit i glömska igen. Tack för påminnelsen, nu blev jag lässugen. Pentti Saarikoski är ett helt nytt namn för mig.

  2. >> enligt O, det är det roligaste med bokgeografi, detta att får nya lästips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *