Nobelhälsningar från bokhyllan 6

En nobelfavorit i uppdaterande när nu Mario Vargas Llosas Tant Julia och författaren dök upp i Oläst-hyllorna.

Hört på tunnelbanan.
– Har du läst LeClézio?
– Jag läser av princip inte nobelpristagare.
– Men du har ju en roman av honom, det såg jag i helgen!
– Så fort jag hörde att han vunnit gav jag bort den.

Min svärfar gav mig gärna nobelpristagare i födelsedagspresent. Det betydde inte att jag alltid läste dem. Numera får jag köpa själv. Det betyder inte heller att jag läser dem. Men läst har jag: Alice Munroe, TomasTranströmer, Herta Muller, Doris Lessing, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk,Harold Pinter, J. M. Coetzee, Imre Kertész. José Saramago, Dario Fo, Toni Morrison, Nadine Gordimer, Joseph Brodsky, William Golding, Gabriel García Márquez, Isaac Bashevis Singer, Saul Bellow Eyvind Johnson, Harry Martinson, Heinrich Böll, Pablo Neruda,Derek Walcott ,Alexandr Solzhenitsyn, Samuel Beckett, Nelly Sachs, Jean-Paul Sartre ,John Steinbeck, Boris Pasternak, Albert Camus, Halldór Laxness, Ernest Hemingway,Winston Churchill, Pär Lagerkvist, Bertrand Russell, William Faulkner, T.S. Eliot, André Gide, Hermann Hesse, Johannes V. Jensen, Eugene O’Neill, Luigi Pirandello, Pearl Buck, Erik Axel Karlfeldt, Thomas Mann, Sigrid Undset, William Butler Yeats,Anatole France,Verner von Heidenstam,Selma Lagerlöf,

Men inte: Mo Yan,Mario Vargas Llosa,Jean-Marie Gustave Le Clézio, V. S. Naipaul Gao Xingjian Günter Grass, Wislawa Szymborska, Seamus Heaney, Kenzaburo Oe, Octavio Paz, Camilo José Cela, Naguib Mahfouz, Wole Soyinka, Claude Simon, Jaroslav Seifert, Elias Canetti, Czeslaw Milosz, Odysseus Elytis,Vicente Aleixandre, Eugenio Montale, Patrick White, Yasunari Kawabata, Miguel Angel Asturias, Shmuel Agnon, Mikhail Sholokhov , Giorgos Seferis, Ivo Andric, Saint-John Perse, Salvatore Quasimodo, Juan Ramón Jiménez, François Mauriac, Gabriela Mistral Frans Eemil Sillanpää, Roger Martin du Gard, Ivan Bunin, John Galsworthy, Sinclair Lewis, Henri Bergson, Grazia Deledda,George Bernard Shaw,Wladyslaw Reymont,Jacinto Benavente,Knut Hamsun,Carl Spitteler,Karl Gjellerup, Henrik Pontoppidan,Romain Rolland,Rabindranath Tagore,Gerhart Hauptmann,Maurice Maeterlinck,Paul Heyse,Rudolf Eucken,Rudyard Kipling,Giosuè Carducci,Henryk Sienkiewicz,Frédéric Mistral, José Echegaray,Bjørnstjerne Bjørnson,Theodor Mommsen,Sully Prudhomme

I övrigt är min nobelläsarförebild förstås Lyran.

– – – – –

Jag städar min bokhylla för #Blogg100.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *