På Swedish American Museum i Chicago-stadsdelen Andersonville finns en gammal svensk sångtext nedteckad.

2014-08-27 10.26.38

2014-08-27 10.26.47

Det fanns en tid då Sverige var fattigt och över en miljon svenskar utvandrade, främst till USA. Många bosatte sig i stadsdelen Andersonville i Chicago. På 20-talet bodde det fler svenskar i Chicago än i Göteborg vid samma tidpunkt. Den största skolan var helt svenskspråkig. Svensk-amerikanska museet grundades med syftet att dokumentera och hylla den svensk-amerikanska historien och kulturen.

Jag hoppas att pojken som skrev texten blev en ” fin och granner karl” och att han fick ett bra liv i Amerika.  Jag hoppas också att liknande museum kommer att finnas i Sverige snart. Jag skulle vilja gå på persisk-svenska museet, turkisk- svenska museet, somalisk-svenska museet och på många, många fler. ( Om det redan finns museer som detta i Sverige ber jag om ursäkt för min okunnighet.)

Läs mer om Swedish American Museum i Chicago här

Detta inlägg ingår i Maggan packar sin väska för Chicago, Illinois läs första inlägget här

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *