Frukostintervjun – Mattias Leivinger

Mattias LeivingerFantasy och psykologi bildar stommen i Mattias Leivingers mångfacetterade roman Freudland.  Läs recensionen här.  Vi är naturligtvis nyfikna på Mattias frukostvanor.

God morgon Mattias! Vad äter du till frukost?

En rejäl mugg med kaffe är alltid utgångspunkten, resten varierar. En skål med yoghurt och musli och en macka med ägg är standard. Jag lagar frukost till min son vissa morgnar och han äter detsamma som jag, minus kaffet.

Läser du helst morgontidningen eller en roman till frukosten?

Det är morgontidning som gäller. När jag var yngre började jag med slutet: tevetablån, serierna och kulturen. Numera är det hårda nyheter och ledarsticken som kommer först. Betyder det att jag börjar bli vuxen på riktigt? Freud skulle säga att realitetsprincipen har vunnit över lustprincipen, men det låter ju lite trist.

Förutom fantasyhjälte är Freud även psykoanalytiker, hade nästan glömt det. En bra morgonroman, vad kan det vara?

Före kaffet, något med extremt korta meningar och gärna med illustrationer i flerfärg. Efter kaffet kan det nog vara lite vadsom. Kanske något lite klurigt som lyfter tankar och humör – något Backmanskt eller kanske Paasilinna?

Förstår precis det där med före och efter kaffet. Vad läser du just nu?

Tore Renbergs ”Vi ses imorgon”. Han är Knausgårds kompis och de spelar tydligen i band tillsammans. Jag är trummis och vill också spela i band! En vacker dag så …

Vad använder du som bokmärke?

Visitkort! Framför allt mina egna. Mycket bra format och vilar trevligt i nypan. Tappar jag bort ett har jag en drös kvar.

Vilket bra tips,  jag har massor av ”utgångna” visitkort. En viktig avslutande boknördsfråga är förstås hur du sorterar böckerna i hyllan?

Inte alls, men det borde jag göra. Jag och min hustru har pratat om det – i flera år. Vi har en indelning mellan fack – och skönlitteratur där det ena lägret ständigt gör små inskott i det andra. Där finns något att jobba vidare på. Snart.

Tack Mattias för intervjun och lycka till med din nya roman.

Fotot på Mattias är taget av P.O. Bejsjö.

Ett svar på ”Frukostintervjun – Mattias Leivinger”

  1. den här köpte jag under mässan!

    mvh, Freuds latebloomerfanclub
    (=ogillade under studietiden, gillar mer och mer för varje gång jag besöker hans hus, denna vecka blir det 2 ggr)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *