Läsutmaning inför 2015 – att läsa om och reflektera.

När jag funderar över min läsning år 2014 är jag fantastiskt nöjd! Jag har hunnit läsa 97 böcker och mitt mål att försöka läsa böcker från andra delar av världen än Storbritannien och USA, har jag också lyckats hyggligt med. Läsupplevelserna har varit många, starka och skilda.

Men det finns en baksida med att boksluka en masse. För inte så många år sedan alls brukade jag läsa om böcker. Hade jag inte läst en favoritbok på länge, läste jag om i alla fall delar av den. Jag hade favoritstycken utmarkerade i mina favoritböcker som jag läste om och om igen, oftast på kvällen då jag skulle sova eller på natten då jag inte kunde sova. Det kunde röra sig om roliga episoder, välskrivna texter med många oneliners eller romantiska partier som kändes trösterika då jag kände mig nedstämd. Jag brukade också ta mig mer tid att reflektera över boken jag läst, låta texten sjunka in i mitt medvetande på ett helt annat sätt än nu då jag i princip alltid parallell-läser 3-4 böcker samtidigt som jag har en ny på gång.

Förstå mig rätt, det är jättekul att läsa massor av olika slags böcker och det är jättekul att ha hunnit läsa hela 97 stycken under ett enda år, men som Bruce Springsteen sjunger:

With every wish there comes a curse

 04 Skärp dig LottaTror att jag ska försöka reflektera mer under året som kommer och de nätter då sömnen inte vill komma ska jag läsa om en gammal favorit. Som tex. en Lotta-bok av Merri Vik, Marians Keys Vattenmelonen eller Rädd att flyga av Erica Jong som alla under olika perioder av mitt liv fått mig att skratta och må bättre.
Och faktiskt, ibland räcker det med att vila ögonen på omslaget till en kär gammal vän för att allt ska kännas bättre och skuggan av ett småleende ska sprida sig över mitt ansikte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *