Läsutmaningar – en dåres försvarstal

Vad ÄR poängen med läsutmaningar egentligen? Jo, att med enkla medel styra in sig på andra böcker än de man kanske tänkt sig att läsa. Så tror jag. Och klev in i kaosutmaningen när 2015 blev ett år att räkna med. 35 sorts böcker och bara pricka av när man har läst. Roligt och inte så svårt.

Skärmavbild 2015-06-12 kl. 07.58.12

Jag bockade snart av nummer ett på listan och kom då på att ”varför inte läsa böcker enligt listans ordning?” Det vill säga att nästa bok som jag skulle välja efter Värddjuret var en bok ”vari det inte finns någon telefon”. Det torde i sig inte vara alltför svårt. Telefonen uppfanns i mitten av 1800-talet vilket betyder att alla romaner skrivna före det kvalar in.

Men lusten att läsa en roman skriven före 1849 kom liksom aldrig och avprickandet på listan avstannade. Varför krånglar jag till det för mig själv? Nu är jag i stället inne på att vara generös och god i min tolkning av böcker och min egen läsning. Sara Paborns En eller annan väg innefattar om jag inte missminner mig en middag i Malmö – alltså får raden ”Läs en bok som utspelar sig i Malmö” prickas av. Tjopp tjopp! Så ska man göra för att få lite drag.

Förra året spelade jag med tämligen torftiga resultat sommarläsningsbingo med podden Books on the Nightstand. I år är vi en tämligen stor skara spelare som kör och tipsar om böcker i olika kategorier. Hur det går för mig? Ja, hur tror du … Jag läser friskt på men prickar inte av så värst. Men den finns där, brickan och peppar lite. Och kanske kanske får jag ihop en rad. Ger upp gör jag ju inte!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *