Tips för dig som funderar på att börja läsa ljudböcker!

Jag har fått många frågor om ljudböcker under våren framförallt om tips på bra uppläsare.
Det verkar som om många väljer bok efter uppläsare, istället för av välja en bok på samma sätt som när man ska läsa själv.
Här tycker jag nya ljudboksläsare ska tänka om, strunta i vem som läser och lyssna istället  på en bok du verkligen vill läsa. Viktigast är boken, lyssna och tänk bort uppläsaren, lev dig in i texten och njut av läsningen. Är det en bra bok kommer uppläsaren att bli underordnad texten. Se till att välja en bok som är relativt kort, som längst omkring en 10-12 timmar.
Om du gillar deckare finns det massor inlästa och deckare fungerar ofta bra som ljudböcker. Det är betydligt sämre ställt med inlästa feelgood-romaner, vilket är synd, för feelgood är toppen att lyssna på.

När du lyssnar, fundera över om du lätt tappar koncentrationen? Fundera också över om boken du läser inte passar som ljudbok?  De som inte är skapta till ljudboksläsare tycks först och främst tappa koncentrationen, sedan är det förstås så att alla texter inte passar för uppläsning.

Se till att ha hörlurar av god kvalitet och som passar dina öron. Om du hör dåligt beror det ofta på att lurarna inte är bra. Det går ju även utmärkt att lyssna via t.ex. telefonens högtalare. När jag lyssnar hemma, (under städning och matlagning mm.), har jag ofta har mitt köksförkläde på mig, den har en sådan praktisk ficka för telefonen. Annars har jag även midjebälten samt joggingficka för telefonen på armen. Man vill ju inte tappa telefonen i golvet för då slits hörlurarna tämligen omilt ut ur öronen och det är inte behagligt alls.

Jag använder mig sedan flera år av ljudbokstjänsten Storytel, det finns flera andra aktörer på marknaden, jag är dock supernöjd med Storytel och därför har behållit mitt abonnemang där. Finns ett mycket stort utbud av ljudböcker både på svenska och engelska. Sedan något år tillbaka finns även E-böcker och med vissa titlar kan man varva lyssning och läsning av samma bok. När man kör bil kan man lyssna och hemma i sängen kan man läsa. Är enkelt att skifta mellan surfplatta och telefon. (Rena läsplattor typ Kobo och Letto fungerar dock inte här). En annan fördel är att man på Storytel kan välja hastighet på uppläsningen, vilket är mycket fiffigare än det kanske låter.

Jag kommer att återkomma i ämnet ljudboksuppläsare i en ny bloggy snart, tills dess önskar jag dig lycka till!
Jag ska dock ge dig ett sista råd,  det är vansinnigt viktigt att inte läsa två böcker på raken med samma uppläsare. Tonen i texten avseende bok två tenderar att bli exakt samma som i bok nr ett och bokens ton i en ljudbok är mycket, mycket viktig!

Ett svar på ”Tips för dig som funderar på att börja läsa ljudböcker!”

  1. Oh, vad jag ser fram emot din bloggy, Maggan! Så bra att du slår ett slag för ljudboken. Eller två.

    Lika lite som man ska läsa två böcker på raken av samma författare, ska man undvika att lyssna på samma uppläsare i omedelbar följd. Helt rätt!

    Här kommer ett annat viktigt tips: läs och lyssna inte på samma genre samtidigt. Deckare i öronen och deckaren framför ögonen är som gjort för förvirring, liksom biografier, feel good-böcker, eller vad det nu kan vara. Oavsett vad: håll isär dem!

    Och så vill jag bara tillägga att det fortfarande finns MASSOR med cd-böcker (och MP3 dito) på biblioteken. Än så länge även att köpa. Så det går utmärkt att, som ja, använda sin cd-spelare ett tag till – och på löpet väcka förtjusning när man halar upp den på tunnelbanan för att byta skiva.

    PS Köksförkläde är alldeles utmärkt att dra på sig just för fickans skull. Jag oljade trädäcket i somras iförd ett. Allt för ljudboken!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *