Maggan packar sin väska för New York

 

och-snon-smalter-pa-hester-street Amy schumer Världens väldighet 9789171334374_200x_vemod

Första gången jag åkte hit var 1979, jag var väldigt ung och New York var en annan stad. Inte alls lika gentrifierad som idag, många delar av Manhattan var förfallna och drabbade av grov kriminalitet. Sedan dess har jag varit här många gånger och staden förändras ständigt.  Vad som är extra roligt denna gång är att min reskompis aldrig har varit i USA överhuvudtaget, jag är övertygad om att hon kommer att bli hänryckt!

När det kommer till reselektyr vill jag gärna läsa något som utspelas på platsen jag besöker. Inte alltid helt lätt, jag minns att när jag var i Kapstaden lyckades jag inte  hitta någonting nedladdningsbart till min läsplatta, likadant när jag var i Dubai. ( Jag reser bara med läsplatta, aldrig med pappersbok). New York är förstås något helt annat, det blir istället svårt att välja. Jag har slutligen bestämt mig för att läsa ”Melting the snow on Hester Street av Daisy Waugt, en bok som funnits på min att läsa lista i flera år. Ljudboken jag är valt är Amy Schumers The girl with the lower back tattoo, inläst av författaren själv. (Vet inte om den sistnämnda egentligen utspelas i New York, men Amy lär läsa på bred New York-dialekt, så jag tror den platsar). Jag har också förkovrat mig genom att läsa i min älskade bok Skyscrapers som jag köpte när jag var i Chicago.

När jag tänker på alla hundratals New York-böcker jag läst genom åren återkommer jag alltid till Erica Jongs Rädd att flyga och Rädda livet. Hon är en ”native New Yorker” och hennes miljöskildringar från sin hemstad är på något sätt jordnära och självklara. New York under depressionsåret 1934 möter man i Charlotte Van Allens Vemod, en art deco-doftande roman om den rika och självständiga Honoria som frekventerar Manhattans musikklubbar och andra etablissemang samtidigt som hon försöker lösa en mordgåta. En annan bok som jag återkommer till är Colum McCanns Världens väldighet en fantastisk roman som bland mycket annat handlar om  lindansaren som utan skyddsnät gick på lina mellan det två tvillingtornen, en handling som efter 9/11 känns än mer ödesdiger. Läs Ann-Sofies recension här.

Man kan aldrig läsa för många böcker om New York eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *