Olikheter

Enligt O presenterar olikhetsutmaning och denna veckan kan man fundera över motsatsparet nytt och gammalt.

Något gammalt är en bloggtext från förr om en bok jag tyckte om och som jag funderar på att läsa om, Stjärnfältet.

När jag anträder en resa för att bli en annan, för att söka förändring, gör jag mig främmande för det som är mitt liv, gör jag mig till turist och nybörjare. En lantis i tillvaron.

Så skriver Ulrika Kärnborg i sin bok. Ett vackert namn, Stjärnfältet, inte sant. Santiago de Compostela betyder ungefär det. Denna plats i Spanien är den tredje viktiga kristna vallfärdsplatsen (efter Jerusalem och Rom). Längs Via Camina vandrar pilgrimerna till platsen för att uppfylla en religiös plikt, för att be eller få välsignelse. I Santiago de Compostela är det helgonet Jakobs hjälp man söker. Hit vandrade också Ulrika Kärnborg och berättar om sin vallfärd i boken. Här samsas orten med andra vallfärdsplatser, såväl författarens som andras. Vad är det att vara en pilgrim i det moderna samhället? Det var en mycket intressant bok att läsa, essäer är ju gärna det, och jag rekommenderar den varmt till alla resenärer och andra som vill göra sig främmande för det som är ens liv.

Något nytt är bloggtext som ännu inte är skriven. Den ska handla boken Vårt klot så ömkligt litet, skriven av Ulf Danielsson. Han skriver på vacker prosa om fysiken och naturvetenskapen. Just den här boken är fokus på fysiken bakom klimatforskningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *