Minns du ditt första jobb?

Minns du ditt första riktiga jobb? Själv var jag 15 år, hade just slutat grundskolan och bestämt mig för att aldrig någonsin sätta min fot på en skola igen. Jobbet för unga då var Barnflicka. Tio timmars arbete, hushållsarbete och barnpassning för 500 spänn i månaden.

Min chef hade varit framgångsrik idrottare och nere i källaren fanns ett rum fullt med priser. Jag vet inte om jag hade tillåtelse att gå in där, men det gjorde jag förstås oavsett. Där och in i alla andra rum också. Femton år och mycket nyfiken. Jag började mina dagar vid halv 8 på morgonen och åt frukost med familjen. Sen gick alla till jobb och skola, och jag förväntades ta hand om frukostresterna, därefter tvätta eller stryka, leka med barnet, gå ut med barnet, laga lunch åt barnet, medan barnet sov skulle jag dammsuga i ett eller flera rum, sortera barnkläder eller andra sysslor. Strykhögen var gigantisk och hemgång fick ske efter att jag lagat middag till alla, men inte äta själv.

Så här efteråt kan man ju fascineras. Att lägga allt detta ansvar i mina blott femtonåriga händer! Dessutom hade jag 2:a i hemkunskap så jag undrar hur resultatet egentligen blev. Tyckte om den lilla ungen gjorde jag dock riktigt mycket.

Vandringen på Memory Lane beror på romanen Underkastelsens sötma som jag hittade i hyllorna idag. På baksidan ställs just frågan: Minns du ditt första jobb? Huvudpersonen Amélie iobbar under ett år på ett stort företag i Japan. Inte bara chefen – den undersköna Fubuki – har rätt att köra med henne utan också chefens chef, chefens chefs chef och så vidare upp i hierarkin. Hon försöker vara ambitiös, men det gäller att inte kliva utanför givna ramar och ta för sig. Sådant straffar sig. De sista månaderna får Amélie sköta toalettrengöringen på avdelningen.

Jag minns att denna 118 sidor långa bok var lättläst och rolig. Bilden man får av japaner är som ofta stereotyp, men romanen var tillräckligt absurd för att jag inte skulle lockas in i att läsa det som Absolut Sanning. Kanske ska jag inte ta mina allt mer bleknande minnen av första jobbet som Absolut Sanning heller. Men nästan.

Minns du ditt första jobb?

Underkastelsens sötma . Amélie Nothomb. Utgiven på svenska 2003. Av författaren finns mycket skrivet. På franska förstås, men jag hittar en del översättningar till engelska. Men den senaste svenska översättningen kom 2006, Antichrista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *